Транспортната комисия гласува връщането на мобилните камери

ОFFNews 21 януари 2015 в 21:00 2655 0

С пълно единодушие депутатите от парламентарната Комисия по транспорт приеха на първо четене измененията в Закона за движението по пътищата. Промените целят синхронизиране на българското с европейското законодателство и връщане на мобилните камери по пътната мрежа в страната.

Новият регламент за използването на мобилни камери и издаването на електронни фишове се очаква да влезе в сила от март, след като поправките в Закона бъдат приети и от Народното събрание. 

По думите на зам.-председателя на комисията Иван Вълков липсата на мобилни камери, които следят за скоростта на движение и спазване на правилата, е довела до увеличаване броят на жертвите на пътя.

"Към момента на внасяне на законопроекта те бяха с 43 повече от предходната година. В настоящия момент вече са 58”, коментира Вълков, цитиран от Дарик. 

50 милиона лева от глоби са събрани за двугодишния период (2011 г.- 2013 г.), в който мобилните камери са били в употреба.

Според шефът на "Пътна полиция" Антон Антонов устройствата са и вид антикорупционна мярка. 

„Корупционният натиск върху служителите ни стана изключително висок. Физическият контакт с нарушителите създава корупционна среда. От причина несъобразена превишена скорост загиналите са 31 повече. В същото време се наблюдава съществен спад административно-наказателната дейност спрямо нарушителите с близо 3600 нарушения”, заяви той.

На заседанието на транспортната комисия бяха приети и измененията, касаещи употребата на системи за обезопасяване на деца. Според тях детските столчета трябва да бъдат поставяни в автомобилите с лице в обратна на движението посока. Това изискване ще се отнася за деца до 3-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови