Парламентът прави последен опит за съдебна реформа

Бюрото по защита преминава от главния прокурор Иван Гешев към министъра на правосъдието, реши правната комисия

Ружа Райчева 10 септември 2021 в 13:10 4042 0

Бюрото по защита преминава от главния прокурор Иван Гешев към министъра на правосъдието заедно с всички свои дълготрайни активи, включително и недвижимите имоти.

Това реши правната комисия в НС, като гласува на второ четене законопроекта за смяната на принципала на Бюрото. Основният спор бе за сграда на столичната улица "Подполковник Калитин" в кв. Банишора, която е предоставена от държавата на Висшия съдебен съвет и съответно от ВСС - за управление от главния прокурор. Зам-главният прокурор Даниела Машева подчерта, че сградата не е целево предоставена за Бюрото, а по преценка на Гешев. Той пък заяви, че ще даде на Конституционния съд решението да се отнеме от прокуратурата и да се предостави на министерството на правосъдието и сградата. Когато Бюрото за защита бе преместено към нас, никой не постави въпроса къде ще се помещават служителите на Бюрото, мотивира се Гешев.

Министерството на правосъдието има много имоти, длъжно е да си подсигури работата на служителите, а не да краде имоти от съдебната власт, заяви главният прокурор.

Съдия Атанаска Дишева от ВСС пък посъветва депутатите от комисията какъв текст да включат в законопроекта, за да не може ВСС да не изпълни решението.

На всяка цена включете ВСС заедно с главния прокурор и министерството на правосъдието за осъществяване на необходимите действия за прехвърлянето на Бюрото и активите. Ако не го направите, това ще бъде текст, който може да не бъде приложен, предупреди Дишева и депутатите я послушаха. Срокът за прехвърляне на имотите е 3 месеца, реши още комисията на второ четене.

Членовете на комисията от ГЕРБ закъсняха и не можаха да осуетят приемането на дневния ред, но въпреки закъснението си Анна Александрова от ГЕРБ, която е ръководела правната комисия в минали парламенти, изяви такова желание.

На заседанието освен постоянните членове на комисията присъстват и съпредседателят на ДБ Христо Иванов, лидерът на парламентарната група ИБГНИ Мая Манолова и колегата ѝ Арман Бабикян.

Анна Александрова редовно предлагаше процедури, в които изискваше да се четат и неподкрепените в работна комисия предложения по законопроекта, което значително забавя целия процес на гласуване.

Между нея и част от присъстващите имаше размяна на множество остри реплики, включително с Николай Хаджигенов и Радостин Василев от „Има такъв народ“. След като Василев заяви, че ще се обади на 112, ако тя не се успокои, Александрова дори се обърна към него с думите: „Ще се обадя на Татяна Дончева“, като впоследствие заяви на колегата си от ДПС Хамид Хамид: „Откак им предложи 500 хиляди, им порасна много работата“.

Депутатът от левицата Крум Зарков се намеси, призова за спокойствие и изтъкна, че ако Александрова още беше начело на правна комисия, щяха вече да са го гласували, тъй като никога не е имало практика да се четат и неподкрепените предложения по законопроекта.

Иван Гешев смята, че приетите промени в Закона за защита на застрашени лица ще има силно негативни последствия за българските граждани и отговорност за тях ще носи Народното събрание, а не прокуратурата. 

След приемането на законопроекта внесен от Николай Хаджигенов, комисията продължи с обсъждане на предложените промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство внесени от Христо Иванов и "Демократична България".

Въпреки притесненията на Хамид Хамид, че започва пленарно заседание от 14 часа, заседанието бе подновено от 14:45 в старата сграда на Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!