Коалицията отново под въпрос заради промените в Конституцията

ГЕРБ заговори за промяна на квотите във ВСС, Кънев заплаши да напусне мнозинството

Симона Костадинова 17 септември 2015 в 15:39 6028 11

Целостта на управляващата коалиция отново е под въпрос заради промените в Конституцията. 

Повод за това стана изказване на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, след като Конституционният съд днес отказа да се произнесе по предварително подготвените промени и така даде зелена светлина за приемането им в парламента. Пред журналисти Кирилов каза, че е възможно между първо и второ четене на промените в Конституцията да бъдат направени промени в квотите на съдийската и прокурорската колегия във ВСС - искане, на което принципно държат АБВ и ДПС.

"Възможно е в предложенията за второ четене да има варианти по отношение на разпределението на квотите в двете камари. Има логика в това, има заявления на политически сили, че имат резерви в един или друг смисъл, така че аз лично очаквам такива предложения", каза той пред журналисти в Народното събрание.

Тези предложения бяха отхвърлени при т. нар. "исторически компромис", при който РБ отстъпиха от някои от исканията си по отношение на съдебната реформа. Те до последно държаха на първоначалния и по-разширен вариант на промените, но в крайна сметка се съгласиха с желанието на ДПС политическите формации да се обедният около трите компромисни точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

Отстъпките на РБ бяха направени при условие, че квотите във ВСС се запазят - в съдийската колегия да са 8 членове, излъчени от самите съдии и 5, които да са предложени от парламента, а в прокурорската да са 6:6.

Още тогава от ДПС искаха друго разпределение - 8:6 в съдийската колегия и 6:5 в прокурорската квота. От АБВ също не бяха съгласни с окончателното разпредение и това стана причина от партията на Първанов да положат само няколко подписа под новия проект. И до момента те ясно заявяват, че няма да подкрепят сегашното разпределение и затова ще гласуват против проекта на първо четене. Именно това е причината за думите на Кирилов.

В отговор съпредседателят на РБ Радан Кънев днес обяви, че ако квотите бъдат променени, то той ще напусне управляващото мнозинство:

"Ако квотите бъдат променени, моето лично решение ще бъде, че не мога да бъда част от мнозинството. Не мога в момента да говоря за политическите сили. Но това е един от редките случаи, в които мога да взема категорична лична позиция, която би могла да бъде и различна от тази на ДСБ, и от тази на Блока. Съвсем ясно и еднозначно", коментира Кънев.

Той подчерта, че искрено се надява, че няма да се стигне до изменение на квотите след всички преговори, които проведоха преди ваканцията политическите сили в парламента. Той обясни, че според него тази тема не може да се обсъжда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!