Парламентът гласува оставката на Цацаров

OFFNews 02 февруари 2022 в 08:08 1676 0

Сотир Цацаров

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

Сотир Цацаров

Оставката на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров ще бъде разгледана и гласувана още днес от Народното събрание по искане на "Има такъв народ".

Точката е включена в дневния ред за днешното пленарно заседание на парламента.

Цацаров: Ако аз съм причината за всички проблеми на тази държава, ок. Подавам оставка, тръгвам си!

Бившият главен прокурор подаде оставка от председателския пост в КПКОНПИ на 17 януари 2022 г. Депозира я в Народното събрание, но поиска да бъде освободен от 1 март. Дали това ще се случи по-рано ще стане ясно от днешните дебати и гласуване на депутатите.

Ден по-късно достъпът му до класифицирана информация бе отнет. Цацаров изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Кирил Петков: Има последствия от изнесена от Цацаров класифицирана информация

В мотивите за отнемане на допуска е било записано, че "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови