Пълен хаос в НС: От часове се чудят да обсъждат ли закон на БСП, приеха грешно името му

Ружа Райчева 03 април 2024 в 14:30 3452 0

Депутати от БСП на няколко пъти се струпаха пред трибуната в знак на протест
Депутати от БСП на няколко пъти се струпаха пред трибуната в знак на протест

Народното събрание буксува в законодателен хаос от няколко часа заради неспособността на депутатите да се разберат обсъждат или не на второ четене предложен от БСП законопроект. Насред цялата суматоха депутатите дори приеха грешно името на закона, и то два пъти. 

Със законопроекта за колективните искове БСП предлагат от засегнатите потребители да не се изисква плащане на държавна такса за завеждането на искове и те да се разглеждат от съда по бързата процедура. БСП настоява потребителите да получат правото да се присъединят към вече започнал иск. 

Законът мина на първо четене в парламента на 29 февруари. Днес до разглеждането му в пленарната зала се стигна след множество спорове, въпреки че законопроектът на БСП бе фиксиран като втора точка. По традиция в първата сряда за месеца се разглеждат законодателни предложения на опозицията. Преди това депутатите отхвърлиха предложението на "Възраждане" за ограничаване на хазартната реклама

Досегашното управляващо мнозинство се обяви против разглеждането на законопроекта на БСП в пленарната зала, тъй като не е минал на второ четене през парламентарната правна комисия. 

След много спорове и безредици в залата, предизвикани от БСП, председателстващата заседанието Росица Кирова поиска 30-минутна почивка. През това време лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини досегашните "некоалиционни" партньори в лобизъм за мобилните оператори. Те заяви, че това е единственият смислен закон, който може да се гласува в момента.

"Директно обвинявам управляващите в лобизъм и в защита на монополи и олигарси, които дерат кожата на българския народ", каза тя. 

След подновяването на заседанието Марин Маринов от ГЕРБ попита дали не е по-добре да се направят промени в Гражданския процесуалния кодекс (ГПК) и Закона за защита на потребителите. Според него не бива подобна уредба да се регламентира в един самостоятелен законопроект. Георг Георгиев допълни, че в законопроекта на БСП има припокриване на закона с този за защита на потребителите и (ГПК). 

Георги Свиленски от БСП напомни на ГЕРБ и ПП-ДБ, че преди 2 месеца са подкрепили въпросния законопроект. Той посочи, че само Надежда Йорданова ПП-ДБ е внесла предложения за промени по него, а ГЕРБ - нито едно. 

Анна Александрова от ГЕРБ посочи, че има 6 негативни становища от различни институции. По думите ѝ той не е разработен добре. Георги Гьоков от БСП ѝ отговори, че промените в конституцията са имали 60 отрицателни становища, което не им е попречило да ги приемат. 

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че в момента пленарната зала е в ролята на комисия, тъй като няма доклад по законопроекта на второ четене и това е юридически абсурд.

След още много размени на реплики в този дух по предложение на Свиленски депутатите гласуваха удължаване на работното си време до гласуване на следващата точка - за създаване на временна комисия за разследване на пътната карта за "Турски поток". Малко след това обаче настъпи истински хаос. Мирослав Иванов от ПП-ДБ предложи да се гласува предложението на Хамид Хамид (ДПС) отпреди почивката за отпадане на точката за колективни искове, въпреки че тя вече бе фиксирана за днес с предходното гласуване. След много спорове предложението му се гласува и се прие. 

Няколко депутати на БСП за пореден път се струпаха пред парламентарната трибуна в знак на протест и поискаха от Росица Кирова все пак законопроектът да се обсъди, въпреки приетото предложение на Хамид. Тогава Кирова поиска поредна 30-минутна почивка и залата се опразни отново. 

По информация на OFFNews от 15 часа ще се проведе председателски съвет, на който ще се реши как да се подходи към ситуацията. Към 15:30 - час след обявената почивка, депутатите още не се влезли в пленарната зала. 

След почивката Росица Кирова заяви, че правото на парламентарните групи от опозицията за внасяне на законодателни предложение всяка първа сряда от месеца не трябва да бъде нарушавано като прецедент.

"Стоим на мнението, че разглеждането на законопроект на второ четене може да доведе до грешки. Но тъй като бе направено предложение за удължаване на работата до трета точка включително, то трябва да се разгледа и точката за колективните искове", каза Кирова.

Към 15:40 заседанието бе подновено, въпреки че няма доклад от комисия на второ четене и работата по него е безпрецедентно хаотична. 

След още 20 минути спорове депутатите все пак гласуваха само наименованието на бъдещия закон. След това обаче стана ясно, че те са приели грешно заглавието на закона и то два пъти, като го кръстиха "Законопроект за колективните искове" - очевидно грешно име за закон.  Грешката я изтъкна Костадин Ангелов от ГЕРБ.

Насред суматохата Тома Биков от ГЕРБ предложи заседанието да се прекрати, но идеята му получи подкрепата единствено на неговата парламентарна група и ДПС. ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" поискаха заседанието да продължи. Тогава Росица Кирова обяви още една почивка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки