Осигуровките ще се увеличават с по-малко, но по-бързо

OFFNews 16 май 2015 в 14:53 2749 0

Правителството е направило редица отстъпки от пенсионната реформа, за да се постигне съгласие с бизнеса и синдикатите.

Работодателите са се съгласили осигуровките за пенсии да се увеличат на два пъти с по 1 процентен пункт през 2017 г. и 2018 г., вместо с 4,5 процентни пункта в рамките на следващите 12 години, както беше предвиждано първоначално, съобщи „Сега“.

Сред промените е и това, че няма да се вдига вноската за безработица.

Възрастта за пенсия на трета категория пък ще се увеличава по-плавно от предвиденото досега, макар че за момента не е договорено как точно ще стане това.

Синдикатите не са съгласни с предлаганото увеличение с три месеца след 2030 г. за жените, което ще отдалечи във времето възможността за изравняването на годините за мъжете и жените на 65 г. Досега се предвиждаше мъжете, родени през 1964 г., да са първите, които ще се пенсионират на 65 г. през 2029 г., жените, родени през 1972 г., трябваше да се пенсионират за първи път на 65 г. през 2037 г.

За военните и полицаите не се отстъпва от идеята за въвеждане на възраст за пенсиониране, но по всяка вероятност тя няма да е 55, а 53 години, като не се знае и кога точно промяната ще започне да действа и дали няма да има гратисен период, както поискаха военните и полицаите.

Правителството обаче е постигнало съгласие с бизнеса и синдикатите за разграничаване на труда в специалните ведомства и ранното пенсиониране да важи само за най-тежкия труд, а чиновниците да минат в трета категория труд.
Профсъюзите са успели да договорят и нови привилегии за работещите тежък труд. Техните години за пенсия ще растат до 55 г. за мъжете и жените първа категория и до 60 г. за двата пола във втора категория труд. В първоначалния вариант се предвиждаше за двете категории да се изисква с по две години повече - съответно 57 г. и 62 г.

Промените идват дни след провала на преговорите за пенсионната реформа по време на Съвета за тристранно сътрудничество.

След тристранката вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че партньорите са постигнали напредък по всички въпроси, с изключение на ключовите моменти – увеличаването на пенсионната възраст и размера на осигуровките.

В петък премиерът Бойко Борисов свика среща на синдикатите с работодателите във връзка с пенсионната реформа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!