Миков: Орешарски не е спрял „Южен поток“

OFFNews 12 юни 2014 в 15:11 10491 28

Михаил Миков

Премиерът Пламен Орешарски не е имал предвид, че спира проекта „Южен поток“, но е бил тълкуван погрешно, каза пред БНР председателят на парламента Михаил Миков.

Според Миков премиерът е имал предвид, че в най-скоро време в страната ще пристигнат представители на ЕК, които да се запознаят подробно с проекта. Миков счита, че министър-председателят няма правомощията да спре този проект, защото „Южен поток“ е частна компания.

„Южен поток“ е съвместно дружество по 50% на база на едно споразумение от 2010 г. между БЕХ и „Газпром“. Ако то работи в рамките на закона, то си върши работата, другото е политическо говорено. Не виждам как в правова държава може да бъде спряно просто с едно изявление“, подчерта Михаил Миков.

Според председателя на парламента Пламен Орешарски съвсем не е искал да каже, че замразява строежа на тръбата.

„Аз мисля, че погрешно беше разчетено посланието на министър-председателя. Посланието на министър-председателя беше, че тези дни идват представители на ЕК и те ще се запознаят много подробно с тези послания, които показват в писмото си, а аз не виждам съмнения за нарушения“, изтъкна социалистът.

Миков подчерта, че икономиката трябва да се определя от кредитите, лихвите и сключените договори и ако страната не се съобрази, ще търпи санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!