Орешарски: Оценката ми за кабинета е висока, свършихме почти всичко

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2014 в 10:42 5680 19

Снимка government.bg

Бих оценил сравнително високо работата на кабинета. Успяхме да свършим преобладаваща част, за да не кажа всичко, от ангажиментите, които бяхме поели в програмата, одобрена от парламента, отнесена разбира се към едногодишния период.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за България он еър.

Той подчерта, че "политическата конюнктура и политическата нестабилност, на която бяхме свидетели в последната една година, трудната работа на парламента – е далеч извън компетенциите на кабинета".

„Що се касае за несвършената работа, не можахме да стартираме, макар че направихме много подготовка през този период, някои важни реформи в сферата на здравеопазването, администрацията, които така или иначе трябва да се свършат. Бих призовал следващия кабинет по-експедитивно, при съответна разбира се парламентарна подкрепа, да не изоставя тези задачи“, каза Орешарски.

„Оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия“, отбеляза министър-председателят.

„Наблюдаваме макроикономическите данни. До май месец всички те бяха възходящи. Сега очаквам с интерес данните за юни и за юли. Вероятно ще има някакви колебания, но не мисля, че ще са драматични, които да обърнат тенденциите“, добави премиерът.

По думите му икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие е обнадеждаващ.

„Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж“, изтъкна Орешарски. 

На въпрос за предизвикателствата пред България до края на годината премиерът изтъкна политическата ситуация:

„Сега ще влезем в период на служебен кабинет, ново правителство, което ще влезе най-вероятно към края на тази година“, отбеляза министър-председателят.

Според него това може да бъде свързано с известни колебания в приходната част в бюджета, както и с малко допълнителен натиск върху разходната част.

„Така че има известни рискове пред изпълнението на бюджета, но мисля, че са управляеми или остават в границите на управляеми рискове“, каза Орешарски.

Премиерът е категоричен, че българската банкова система е между най-добре капитализираните и с най-добра ликвидност измежду банките във всички страни-членки.

„Бяхме свидетели в миналите седмици на психологически натиск върху две от банките. Сега ситуацията е напълно овладяна, в резултат най-вече на добрата координация с БНБ. Благодарни сме и на много своевременната реакция на ЕК, която одобри нашия инструментариум за подкрепа на банките и го оповести публично. Мисля, е това също допринесе за успокояване на хората. Самият факт, че ликвидният буфер, който мобилизира Министерството на финансите към настоящия момент не е изразходван и аз не очаквам да бъде изразходван, показва, че бяхме свидетели на един своеобразен стрес тест – такъв, какъвто методологично го правеха всички европейски банки през отминалите няколко години. Сега дори след този случай, реален за разлика от другите стрес тестове, ние видяхме, че банковата система може да се справи, дори със собствените си ликвидни ресурси“, каза Орешарски.

Според премиера аукционът от 1,2 млрд.лв. не е повод за актуализация на бюджета.

„Оценявам като успешно членството на България в ЕС. То е преди всичко нови по-високи стандарти, отворен пазар, свободно влизане на инвестиции и технологии. Това, че не са се реализирали в нашите очаквания, все още не означава, че може да гледаме негативно. Напротив, потенциалът е пред нас“, добави министър-председателят.

По думите му критиките към нашата страна от ЕК в някаква степен са нормални за повечето нови страни-членки. „Аз ги приемам откъм градивната им страна. Това е един добър коректив, който трябва да служи както на кабинета, така и на всички нас от гледна точка на достигане на европейски стандарти в различните сектори. Все още има сектори, в които има още много какво да направим, а пък и не познавам страна, която в първите години на членство да е успяла да свърши всичко“, добави Орешарски. 

Премиерът твърди, че Южен поток е много важен проект за нашата страна.

„В момента се намираме в състояние на пауза, след като ЕК имаше коментари и забележки в официално писмо. Ще поясня, че това е евентуално начало на наказателна процедура. Държа да отстраним и да уточним с ЕК тези бележки. Много се надявам това да стане в непродължителен срок, така че да може да продължим“, каза още министър-председателят Орешарски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 20:23

до09... абе под земята, нали ше строят Белянето... Бригадира начело, сланинова и лайкучката ше се дерат като радиоточки... ше се възраждат ;)

... хахахахахахах

... кокошкарски не ти е висока оценката... ти си мноо нисък, байовото... ич се не видиш...

... хахахахахахахаха

... бълханеца де го... нема х-академичен коментар, дей*а маа му...

05.07 2014 в 20:11

Свършихте почти всичко за КОЙ ?

05.07 2014 в 14:56

Не е много редно сами да си дават оценка, но това предизвиква коментари. Изнесените данни от икономиката показват, че сега сме с по-добри икономически показатели от времето на ГЕРБ. И може би за това заслугата е на това експертно правителство, което намираше до едно време сили да неутрализира различните мераци на БСП и ДПС. Може би това е пътят към едно "нормално" правителство, но в резултат на съгласувани действия на широк кръг от партии по основните приоритети на държаната. Второ правителство на ГЕРБ или друго с участието на БСП и ДПС ще бъде наистина фатално за бедното ни отечество. И никакви популисти и барековци не ни трябват за сега!

05.07 2014 в 14:14

Орешарски, напусни ВЕДНАГА, СЕГА! Никой не те иска!

05.07 2014 в 13:24

Народът би изтърпял тъпи политици (много пъти го е правил), би изтърпял слаби политици, би изтърпял крадливи политици...Но на това чудо, дето видяхме през последната година, би изтърпяла само безмозъчна едноклетъчна амеба. Всичко лошо умножено по много си, Орешарски. И ако още се питате що ви изгониха -- отговорът е много прост -- НЕОПИСУЕМА, ЗЛОВОННА НАГЛОСТ!

05.07 2014 в 13:07

Тъкмо си мислех, че все още не всичко в тази държава е откраднато и ей го, Орешара, 'свършихме поти всичко', което беше в наличност...

05.07 2014 в 12:55

Всички задачи оправили? От тяхното оправяне стотици хора останаха безработни, още и още стотици хора напуснаха държавата опитвайки се в друга страна да си изкарват прехраната и да помагат на семейството си, което са изоставили в България. Нагли крадци

05.07 2014 в 12:10

Не искам да се намирам на неговото място. Само си представям, как се прибира вкъщи всяка вечер и се пита: и какво свърших днес? Удовлетворен ли съм от работата си? Удовлетворих ли очакванията на хората? Професионалист ли съм...

Жалка картинка на един човек без ценностна система! Жалка картинка на един посредствен човек, който изобщо не знае "къде се намира"! Той е символ на посредствеността в България.

Интересно е, какво ще е бъдещото му развитие като личност. Страхувам се, че ще страда неимоверно от най-голямата излагация на живота си. Да си носи последствията!

НЕЩАСТНИК!

05.07 2014 в 12:05

https://www.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04Uw

Светът се управлява от психопати, но в България те са най-сериозно болни.

05.07 2014 в 12:00

Орешарски: Оценката ми за кабинета е висока, свършихме почти всичко.... за да е*бете майката на държавата окончателно! Няма как да не е висока , постарахте се.