Орешарски лично предложил новия шеф на НСО

Юлиан Христов 03 юни 2014 в 16:11 4565 2

Ангел Антонов

Новият шеф на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е предложен за поста лично от премиера Пламен Орешарски. 

Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание от 17 май. 

Както вече OFFNews писа назначението на Антонов е в разрез с действащото законодателство. Той поема поста, идвайки директно от МВР като с това нарушава някои от текстовете в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), по който работи НСО, тъй като няма собствен закон.

От стенограмата на правителственото заседание става ясно, че лично премиерът предлага кандидатурата на Антонов. На въпрос на вицепремиера Даниела Бобева кой е предложил Антонов и заместниците му, Орешарски отговаря:

"Има еднозначен отговор – всичко, което касае изпълнителната власт, го предлагам аз, но подчертавам, че са съгласувани с президента и в хода на съгласуването, за това и забавихме малко – молбите за напускане бяха преди два месеца минимум, а може би и малко повече, време през което обсъдихме различни кандидатури и се спряхме на тези като, да кажа, най-приемливи и за двете страни. Ако нямате възражения, да бъдем спокойни вече, че НСО има ново ръководство.
Това беше последната точка, с която приключваме заседанието."

В решението, с което правителството предлага на президента да разпише указа за назнението на Антонов, е записано че бившият шеф на "Национална полиция" е генерал-лейтенант. От това не става ясно как Антонов се е сдобил с военното генералско звание. 

На запитване на OFFNews от правителствената пресслужба се позоваха на Постановление № 184 от 23 август 2012 година, в което се прави приравняване в званията на бившите служители на МВР и ДАНС към тези в армията. Постановлението обаче касае резервисти, какъвто към момента на избора му за шеф на НСО Антонов не е бил. 

Назначението на Антонов не кореспондира и с друг текст от военния закон, според който генерал-лейтенант, за какъвто е представен Антонов, не може да заема длъжност, изискваща по-ниско звание. В случая това касае пряко НСО, за което се изисква по-нисък чин. Също така е нарушен и текстът, според който на военна служба не могат да се назначават лица, прехвърлили 40 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!