Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Орешарски е заложник с тендовагинит от подписване на скрити договори"

OFFNews 29 юни 2014 в 09:20 9810 12

Ренета Инджова

"Защо Орешарски не подава оставка? Изглежда е заложник на незнайно кой. Какво го чакат? Да получи тендовагинит от подписване на договри, които, после като се отворят, никой няма да иска да управлява държавата."

Това заяви пред "Нова телевизия" бившият служебен министър-председател Ренета Индожва.

Тя коментира, че България се намира във форсмажорни обстоятелства, при които е редно частните интереси да са на втори план и на ход да бъдат институциите, които биха могли да стабилизират държавата.

"За пръв път в живота си виждам института на плавно падане на правителството и едновременно с това да се готви служебно правителство, което е за форсмажорни обстоятелства", подчерта Ренета Инджова.

Бившият служебен премиер дори предложи "почетните председатели" да бъдат изведени от страната, докато управлява служебният кабинет и трае подготовката за изборите. Попитана кого визира, Инджова отговори: Доган, Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Същата идея Индожва има и за Делян Пеевски. Според Инджова отсъствието на тези хора от страната ще дадат шанс изборите да се организират честно и президентът да поеме отговорност за бъдещите политически месеци.

По думите й политическите консултации, които президентът свика през юни, са били закъснели.

"Президентът е закъснял, защото нямаше да се разрази пожарът, при положение, че институтът "Служебен кабинет" е заложен в конституцията за кризи като настоящата", изтъкна Инджова. Според нея повече от година правителството се е считало за нелегитимно от гражданите, а държавният глава не е реагирал адекватно.

Бившият служебен премиер посочи, че президентът Плевнелиев трябва да заеме твърда позиция.

"Той не може безкрайно пред публиката да се споразумява с партиите, а би трябвало да назначи служебен кабинет", категорична е Ренета Инджова.

Бившият служебен премиер предупреди, че ако държавният глава се опита да угоди на всички политически партии, ще последва крах.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews