Отстранената от НСИ Инджова: Орешарски не ми благодари, напротив

OFFNews 27 април 2014 в 09:05 6184 12

По вестниците пишело, че ми се е благодарило, напротив - изрази се недоволство, че е имало обществено настроение срещу мен.

Това заяви отстраненият председател на Националния статистически институт Ренета Инджова в коментар за срещата си с Пламен Орешарски. Министър-председателят я извикал в петък след 17 ч., за да й съобщи, че повече няма да оглявява Статистиката. Днес Инджова коментира, че в петък вечер "обикновено се правят превратите"

По-късно пресслужбата на Министерския съвет разпространи съобщение, в което се казва, че поводът на срещата е бил изтичането на мандата на Инджова, че министър-председателят е отбелязал "своята признателност за направеното от г-жа Инджова на отговорния пост" и й пожелал "успех в бъдещите й начинания".

През последния месец работата на НСИ влезе във фокуса на вниманието с доклада му, според който преброяването през 2011 г. е било "сбъркано", и е произвело некоректни данни за населението. По-късно Инджова остро разкритикува работата на предшественичката си на поста Мариана Коцева (сега зам.-председател на Европейската статистическа служба Евростат), която ръководеше работата по преброяването.

Инджова заяви, че "от порядъка на 200 000 души са изсипани допълнително при преброяването през 2011 година".

Критиците на Инджова определят решенията й като спорни и по отношение на кадровата й политика. Според тях, по време на управлението й са били уволнени специалисти и разформировани цели важни звена в Института.

Днес в предаването "На светло" по Нова тв Инджова заяви, че след изразеното недоволство от Орешарски тя го попитала с какво се измерва цитираното от него обществено настроение.

"Той не се интересувал от статистиката, не знаел, нямал мнение. Общественото настроение било от Министерския съвет", коментира тя.

Инджова обясни, че през 2-те години управление тя е имала нужда от подкрепата на властта, "защото в състояние на саботаж не се работи", но не я е получила.

"Две години работих денем нещо, което нощем рушаха. Ако продължаваха така, нямаше да се получи резултатът, който бленувах. Започнах да разбирам, че е било излишно. Исках модерна статистика, която да скъса със синдрома на досегашната машина, която произвежда числа, краде от ресурса и унищожава хора. Исках от стъкмистика да правя статистика", каза Инджова, която е и министър-председател на 81-то служебно правителство на България, управлявало България от октомври 1994 до януари 1995 г.

Индиректно тя определи премиера и управляващите като напълно безочливи хора.

"И така в светлата седмица аз открих нещо ново. Открих, че няма задкулисие, че това са хора без перде, нямат свят. Има пердасъз. Има липса на воайорство, на любопитство", каза Инджова.

Тя призова управляващите "да не закачат директорите, защото така пак ще се прави некачествена статистика", а в личен план призна, че "не биваше да се захващам, но имам зрънце надежда, че в статистиката няма да може да се възстанови статуквото".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!