Огнян Минчев: ДПС е корупционен механизъм за разграждането на България

OFFNews 18 септември 2014 в 10:20 3194 7

Огнян Минчев
Огнян Минчев

Освен етническа партия, ДПС е един изключително ефективен корупционен механизъм за разграждане на българската държава. Така се реализира в продължение на повече от десетилетие. ДСП е в задкулисната власт, защото непрекъснато печели и се разраства от разграждането на българската държава.

Това каза тази сутрин пред bTV политологът Огнян Минчев.

Той определи ДПС като "многолика организация", която заедно с БСП катастрофирала във властта. „БСП излиза съсипана от тези катастрофи, а ДПС излиза винаги все по-силно, все по-мощно, във все в по-добра форма”, добави той.

По думите му „ДПС не се намира на публичния политически пазар, а получава своите гласове по непубличен начин, в страни от политическата кампания”.

Минчев коментира и посещението на Лютви Местан в Анкара. Той го определи визитата като знакова, тъй като турският държавен глава Реджеп Ердоган отказа на няколко пъти да се срещне с Ахмед Доган при посещения в София, а самият Доган не ходи в Анкара. „Поканата на Ердоган към Местан означава промяна в отношението на турски държавен връх към ДПС”, посочи политологът Огнян Минчев.

„От геополитическа гледна точка ДПС не е конструкция, която е изградена в Анкара, а в София и отчасти в Москва. Това е инструмент за контрол върху етническите отношения в България от страна на посткомунистическия елит. Анкара отчасти бе принудена да припознае ДПС, тъй като ДПС отчасти вършеше много добра работа на Анкара. На практика ДПС върши цялата работа по организиране, мобилизиране на турското малцинство в България и разширява периметъра на политическото влияние извън турското и мюсюлманското малцинство. Но проблемът на ДПС е, че начело на Движението седят хора, които са сложени там от други геополитически сили и конфигурации”, коментира още Минчев.

Според него става въпрос за един сложен баланс и за Анкара е необходимо да припознае в известна степен ДПС. В същото време властта в Турция се опитваше да смени хората начело на ДПС и не успя. Сега Анкара от части ще може да контролира ДПС по линия на това, че припознава новото ръководство като легитимно, заключи Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови