Образователният министър с нагласа за кратък мандат

OFFNews 12 юни 2015 в 09:11 2088 3

Минстрите на образованието и на здравеопазването винаги са най-атакуваните в едно правителство и за това мандатът им не продължава дълго. 

Това стана ясно от думите на министъра на образованието Тодор Танев в интервю за Нова телевизия. 

Професорът обясни, че за сметка на това външните министри често карат и втори мандат. 

"Най-кратък живот имат министрите в точно тези два ресора. На външните работи пък дори винаги карат и втори мандат, защото се поставят от някъде другаде", каза Танев.

Той каза, че атаката срещу него и колегата му Петър Москов в медиите има за цел да се дискредитира правителството, като се прокарва "модна тенденция" да му се вменяват (на министъра, бел. ред.) определени вини. 

"Обяснявам си го с това, че здравеопазването и образованието са най-близко до хората. Идват избори, които са много важни за политическите партии. Те, ако говорят за туризма, няма да е толкова интересно. Това се прави с поличитеска цел. Освен това аз не съм от партия", обясни Танев като уточни, че медийните атаки не се подемат с помощта на ГЕРБ. 

Панев прогнозира увеличение на заплатите на учителите наесен. "Преди няколко дни премиерът обеща да бъдат намерени 20 милиона лева допълнителни средства. Ние сме в непрекъсната връзка със синдикатите. Разчитам на опита на Янка Такева", каза той.

Относно скандала с купуването на отговорите за матурите министърът заяви: "Главен комисар Терзийски съобщи, че става дума за административни нарушения, а не за изтичане на информация от министерството. Повтарям- от министерството нищо не е излязло. Предишни години може да се е случило, но тази година - не".

От следващата година ще бъде променен начинът, по който се правят матурите, предупреди той.

"Квесторите са над 10 хиляди общо за страната. Възможно е стотина да са съучаствали с действие и бездействие", допусна Танев.

Министърът призна, че на матурите е имало преписване. "Хванахме 84 абсолютно еднакви работи. Сега по видеозаписите ще видим какво се е случило. В Ардино миналата година са били открити много еднакви работи и хората са си затворили очите".

По повод случая с 14-годишната ученичка, която наби учителя си, проф. Танев заяви, че повечето училища нямат този проблем. Според него трябва да се заздравят връзките между семейство, училище и общество, а родителите тряба да участват в педагогическия процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!