Някколкостотин квестори замесени в изнасянето на матурите

OFFNews 10 юни 2015 в 13:05 5162 3

Няколкостотин квестори са участвали в изнасянето на информация за матурите. 

Това стана ясно от думите на министъра на образованието Тодор Танев пред журналисти след заседанието на кабинета. 

"В Регионалните инспекторати, въпреки подозренията-няма проблем. Проблемът главно е в по-малките населени места и в квестори, които са учители. Точният брой на квесторите не се знае, тъй като не сме пратили навсякъде проверки, поради липса на състав в МОН, но вероятно са няколкостотин квестори", обясни Танев.

Квестори са изнесли информацията за матурата след 8,30 ч. Това се е случвало предимно извън столицата, като практиката съществувала от години.

"Икономическа полиция, която прави проверка, знае за какво купуване става дума. Говорете с тях, аз не съм полицай. Те знаят за какво изтичане става дума, защо са точно тези грешки, дали са умишлени и кога са допуснати", обясни Танев.

Министърът онагледи ситуацията с цитат от "една книга": "На гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше".

"Забелязахме откъде идват пробойните и не ми е ясно защо тези мерки не са били вземани преди. В една гимназия, която е била на 6-то място, сега се оказва на 100-тно. Изпратихме проверки на много места. При затягането на дисциплината, което осъществихме тази година, намаля и успеваемостта", каза той. Танев посочи, че заедно с народните представители трябва внимателно да се анализира и може би наесен да се предложи ново по формата си проверяване на зрелостниците.

"Имам предвид технологично нов начин на провеждане на матурите. Едно от първите неща, които идват на ум е да бъдат по-кратки, но далеч не е само дължината, а цялостната организация", загатна Танев, цитиран от БГНЕС.

Според него това, което правели някои медии, целейки, може би прокарване на неверие в родителите в образователната система и работата на МОН, че той и Ваня Кастрева не си гледат работата и не знаят какво правят, успели да създадат тази година, при нищо недоказано, че има изтичане от МОН на темата по български и литература. "Сто пъти повторена една лъжа става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда. Не знам какво се постигна с това. Във Фейсбук е казано: Яворов ви поздравява. Това е изтичането и знаем кой е той и той не работи в университет. МВР може да каже кой е той, но аз намекнах, че е студент и не го прави за първа година. Кой спечели от това, че сърцата на толкова хиляди родители туптяха", запита министърът на образованието.

Той повтори, че от МОН не е изтекло каквото и да било тази година, защото абсолютно всички мерки били взети. "Пред мен се генерираше темата, може ли да се поиска от мен нещо, което още да направя в параметрите на досегашното законодателство и кое е това, което не съм направил", възмути се Тодор Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!