МВнР на Украйна с остро изявление срещу ''зърнения клуб'', в който влиза и България

OFFNews 26 август 2023 в 18:41 5246 1

Снимка УНИАН

Украйна смята за "категорично неприемливо" намерението на пет съседни европейски държави, сред които е и България, да удължат забраната за внос на украинска селскостопанска продукция и да я разширят ограниченията с допълнителни видове продукти. Това се казва в официално изявление на Министерството на външните работи на Украйна, цитирано от агенция УНИАН. Дипломатическото ведомство отбеляза, че едностранните ограничения върху украинския внос не отговарят на "духа и буквата" на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС и на принципите и нормите на единния пазар на ЕС.

„Смятаме за категорично неприемливо продължаването на търговските ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Украйна след изтичането на забраната на Европейската комисия на 15 септември. Пълно неразбиране предизвикват и намеренията за добавяне в списъка на забранените за внос стоки и на други украински продукти", се казва още в изявлението на МВнР.

Украинското външно ведомство се е обърнало към ръководството на Европейския съюз и заинтересованите държави с призив за намиране на балансирано решение, което да се основава на законодателството на ЕС и на разпоредбите на Споразумението за асоцииране. Както УНИАН съобщи по-рано, полският министър на земеделието Роберт Телус заяви, че неговата страна, заедно с България, Унгария, Румъния и Словакия, са за удължаване на забраната на ЕС за внос на украинско зърно в тези страни до края на годината. Настоящата забрана изтича на 15 септември.

Освен това членовете на този "клуб", подчертава УНИАН, са за разширяване на забраната за внос върху други украински продукти. Например Полша иска да забрани украинските малини. Други държави имат свои отделни искания в това отношение. Ограниченията влязоха в сила през пролетта след серия протести от фермери и земеделски производители в страни от Източна Европа, след като вътрешните пазари бяха залети с много евтини украински продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика