Зеленски: Удължаването на забраната за украинско зърно е неприемливо

OFFNews 24 юли 2023 в 20:00 1796 0

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

Украинският президент Володимир Зеленски се обяви против удължаването на забраната за вноса по суша на украинска земеделска продукция в ЕС след 15 септември, предаде Ройтерс.

"Нашата позиция е ясна. Блокирането на износа по суша след 15 септември, когато сегашните ограничения изтичат, е неприемливо под никаква форма", написа той във Facebook.

Засегнатите от вноса на евтино украинско зърно страни от Източна Европа - Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, настояват забраната да бъда удължена до края на годината.

Страните обаче са съгласни да се разработи механизъм за транзита на украинско зърно през техните територии и износа му към трети страни.

В събота земеделският министър Кирил Вътев заяви, че предстои да се внесе в Европейската комисия искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет от държавите от ЕС и комисията да се произнесе окончателно.

По думите на министъра България има проблем само с три продукта.

„Това е доста сложен политически въпрос, не е достатъчно на нивото на Министерство на земеделието да бъде решен. Проблемите на България са само със слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със сухо мляко. Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност“, посочи тогава министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика