Министър на трактор поведе националния протест на земеделците във Видин (галерия)

Борислава Борисова 29 март 2023 в 12:42 6286 14

Явор Гечев

Снимка Борислава Борисова

Явор Гечев

Министърът на земеделието Явор Гечев се качи в сряда на трактор и поведе националния протест на земеделците във Видин. След него втора селскостопанска машина в челните редици на протестиращите подкара неговият заместник Тодор Джиков.

Висшето ръководство на земеделското министерство, заедно с председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Костадин Костадинов, председателите на регионалните асоциация от Видин, Враца и , Монтана и стотици земеделци и фермери от Северна България, Пазарджик и техни колеги от Румъния блокираха за 15 минути днес международния път Е-79 към и от Видин. Те взеха участие в националния тридневен протест на зърнопроизводителите.

Явор Гечев разговаря с протестиращите и пое ангажимента на утрешната среща с президента Румен Радев да предаде исканията на земеделците.

Министър Гечев заяви пред събралото се множество, че подкрепя протеста. „България е солидарна с Украйна и подкрепата за нея е важна, защото агресията е нещо не добро. Но солидарността към Украйна не може да е с липса на солидарност към българските земеделци“, каза Гечев и допълни, че така прилаганият и направен Европейски регламент за коридори за износ на зърно всъщност са коридори, които спират до страните по близко до военния конфликт и това създава аномалии на пазара. „Истината е ,че в България в складовете все още има големи количества зърно, по-големи от миналата година, което стои непродадено , а вече идва и новата реколта“, допълни министърът и съобщи, че от началото на войната в Украйна 20 пъти се е увеличил вносът на слънчоглед у нас, а към момента близо половин милион тона зърно, повече отколкото през същия период на миналата година залежава непродаден в складовете на производителите в България.

„Затова и нашите искания- на българската държава, на земеделското министерство, на производителите искаме „ ясно да се чуят в Европейската комисия , в Брюксел, да се реагира бързо на създалата се ситуация и отмяна на регламента за коридорите за износ на продукция, както и да се предвидят допълнителни мерки за българските производители“, каза още Явор Гечев.

Прочетена бе декларация на Националната асоциация на зърнопроизводителите, в която се настоява да се спре безконтролният внос на зърно от Украйна, водещ до тежката ситуация в сектор "Земеделие" - ниска изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, тонове от която залежава в складовете. Земеделците не искат пари, а искат да се отмени европейския регламент, заявиха протестиращите.

Протестът ще продължи и на 30 и 31 март и селскостопанската техника остава на паркинг край пътя. 

Тежка техника спря движението за два часа при „Дунав мост” край Русе. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

14

редовно четящ

29.03 2023 в 18:55

Мр@сници! Ненаядени паразити!

-685

13

Козин Човков

29.03 2023 в 16:55

Гиди мискини с мискини! Кога цените бяха високи, криеха зърното за по-голяма печалба. Сега рИват.

2073

12

Johnny B Goode

29.03 2023 в 15:54

Значи скрили зърното, чакали цената да скочи заради войната и потривали ръце доволни над чуждото нещастие.
А когато номерът им не минал, започнали да реват. "Кога ядоха кифтетата не рваха, сега рват".
А този небръснат охранен министър против кого точно протестира? То бива неадекватност, ама този гълъбарник минава всякакви граници.

1010

11

Mounted Archer

29.03 2023 в 15:23

Кое дава право на тоя подобен на глиган индивид да обслужва нездравите интереси на и бездруго яко субсидирани с евросредства производители? Колегите по-долу правилно са отбелязали, че тия мошеници спекулативно укриват продукция в очакване на ценови ръст и реализиране на максимална печалба, и вносът на качествено украинско зърно им проваля далаверата. Защо тая мазна свиня работи срещу интереса на потребителите, които чрез данъците си му плащат заплатата?

900

10

Маги Стралска

29.03 2023 в 14:55

а тоа министър..... срещу кого протестира?.... срещу себе си?....

-529

9

6екеr4о

29.03 2023 в 14:49

Около 20 г. работих в Столична община и винаги когато е имало фермерски протести около катедралата "Св. Ал. Невски" зърнарите паркираха трактори, луксозни като "Бентли"-та, да ти хвръкне шапката!

Евросредствата дълги години бяха изсипвани на зърнопроизводителите за сметка на всички останали фермери.

А сега се оказа, че някой може да произвежда качествено и евтино, и то без евросубсидии, а зърнарите барабар с чугунения министър стачкуват, наглеци!

-1650

8

ob1

29.03 2023 в 14:47

А защо имат непродадено зърно? Дали има нещо общо с факта, че го криха, когато имаха очаквания за повишаване на цените заради войната?
Лакомо дупе кръв с3р3...
Алчни ненаяли се феераси, като сте толко закъсали слязохте ли от бентлитата?
Отделен въпрос пък министърът с/у какво протестира... боклук ватнишки!

2073

7

Johnny B Goode

29.03 2023 в 14:38

Значи фермерите в една страна която е във война произвеждат по-евтино от нашите които получават субсидии от ЕС.
И се оплакват на всичко отгоре?
Нямат насмукване тезъ дебели мързеливи кърлежи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!