Обявяват части от ''Капитан Андреево'' за обект на национална сигурност

OFFNews 12 октомври 2022 в 11:03 2140 0

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Служебният премиер Гълъб Донев

Части от граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" ще получат статут на стратегически обект от значение за националната сигурност.

Това заяви преди началото на заседанието на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев.

Донев допълни, че в началото на работата си кабинетът е бил запознат с контрола на стоките, които влизат в Европейския съюз през този участък на българо-турската граница.

"Целта е да си върнем качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. Няма да допуснем граница, която е външна за ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Мястото на България е в Шенгенското пространство", категоричен е служебният министър-председател. 

От решението на Министерския съвет става ясно, че за стратегически обекти са обявени два от имотите, предоставени за управление на Българската агенция по безопасност на храните, намиращи се ГКПП "Капитан Андреево".

През май кабинетът на бившия премиер Кирил Петков отстрани частната фирма "Евролаб 2011", която извършваше фитосанитарния контрол от "Капитан Андреево". Последва серия от дела срещу държавата от страна на дружеството, а на бившия директор на БАБХ Христо Даскалов беше предложена "документация" с около 100 хил. лева. 

От "Продължаваме промяната" дори направиха филм за граничния пункт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!