НС заседава извънредно. ГЕРБ и ПП ще се срещнат, за да обсъдят общи политики

Ружа Райчева 08 ноември 2022 в 07:00 1466 0

Гласуване в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Архив

Гласуване в пленарната зала

Днес Народното събрание ще заседава извънредно от 11 часа, тъй като традиционният парламентарен контрол в петък бе отложен за тази седмица. Час преди това ще се състои и срещата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" за обсъждане на общи политики.

Освен парламентарния контрол в програмата са предвидени окончателно приемане на промените в правилника на НС и изслушване на енергийния министър Росен Христов относно доставките на газ в България от 27 април 2022 г. досега.

Следващата точка е програмата на парламента е обсъждане на проекторешението на ГЕРБ за оставане на битовите потребители на електроенергия на регулирания пазар.

"В момент, в който Европа е изправена пред проблем с високите цени на енергоресурсите и се търсят варианти за подпомагане и защита на битовите потребители, е изключително неуместно в най-бедната държавата от ЕС да се въвежда модела на либерализиран пазар на електрическата енергия за бита", пишат вносители в мотивите.

ГЕРБ подчертават, че европейското законодателство не налага предприемането на подобни действия в следващите няколко години. Ако проекторешението бъде прието, битовите крайни клиенти на електроенергия да останат на регулирания пазар до 1 януари 2026 г.

Последна точка от дневния ред на НС е проекторешение на ГЕРБ за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Вносители аргументират нуждата от приемането на проекторешението така:

"В момент, в който Българската народна банка и Министерството на финансите чертаят апокалипсис за икономическия растеж през 2023 г., е необходимо да се вземат подходящи решения за подобряване на икономическата среда. Мярката не е свързана с натоварване на разходната част на държавния бюджет, а е свързана с преразпределение на свръхпечалбите на производителите на електроенергия, съгласно препоръките на ЕК."

В мотивите от ГЕРБ подчертават, че е "мистерия" за какво са били похарчени иззетите от държавата 1,2 млрд. лв. от енергийните дружества за купуването на зърно, което така и не беше закупено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews