Новият български еврокомисар може да стане известен догодина, твърди "Политико"

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2016 в 13:50 2557 0

Новият български еврокомисар може да стане известен догодина, твърди

Снимка БГНЕС, архив

Новият български еврокомисар може би ще бъде посочен едва в началото на следващата година, съобщава европейското издание на сайта "Политико", като се позовава на източници, "запознати с търсенето" на кандидат, съобщава БНТ.

Изданието цитира няколко имена на възможни кандидати - министрите в оставка на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник управляващия директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българския представител в Европейската сметна палата Илиана Иванова. Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова - че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

Допълва се, че разместването, предизвикано покрай оставката на досегашния български еврокомисар Кристалина Георгиева, е причинило главоболия на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Председателят вече обяви, че досегашните отговорности на Георгиева ще бъдат поети от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Досега Йотингер отговаряше за цифровизацията и предстои да бъде определено кой ще поеме тази област.

Стремеж към поста на еврокомисар по цифровите въпроси проявявал португалският представител в ЕК Карлуш Моедаш, възпитаник на университета "Харвард", който отговаря за изследванията и науката. "Политико" пояснява, че кълбото би се разплело, ако България посочи кандидат с грамотност в областта на цифровизацията, но няма силни фигури в тази сфера и затова би предпочела да излъчи еврокомисар по регионалната помощ. За регионалната политика в момента в ЕК отговаря румънката Корина Крецу.

Изданието пише, че изглежда следващият български еврокомисар ще бъде определен от служебно правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев. Кристалина Георгиева ще напусне ЕК най-късно на 31 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови