Новата КЗК ще очаква участниците в картел сами да се издават

OFFNews 22 юни 2016 в 19:48 5372 6

Снимка БГНЕС

Юлия Ненкова

Новото ръководство на Комисията за защита на конкуренцията ще стимулира участниците в картели сами да се издават. 

Такива предложения дадоха 11-те кандидати за ръководните постове на новия КЗК, сред които и единственият кандидат за председател на Комисията Юлия Ненкова, издигната от ГЕРБ, за която се говори, че е близка до премиера Бойко Борисов. 

Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и е зам.-кмет на София.

"Давам си сметка, че вниманието на цялото общество в момента е насочено към двете производства в сектора на горивата – за картел и злоупотреба с господстващо положение. Това не са само най-тежките нарушения на конкуренцията, но и най-трудно доказуемите", заяви Ненкова, цитирана от Mediapool. 

Тя обеща да ускори темпото на разследването за картел на 7 бензиностанции и господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас", което започна в началото на годината. 

Компания, която признае пред КЗК участието си в картел, трябва да се освобождава от санкции или те да са значително намалени в подобен случай, посочи още Ненкова.

Предложението да се стимулират участници в картели сами да се издават подкрепи и Димитър Кюмюрджиев - бивш член на КЗК, предложен отново от Патриотичния фронт.

Той подчерта, че в европейската практика няма случай на разкриване на картел без съдействието на участник в него. По думите му от 2003 г. насам няма случай компания да е поискала защита в замяна на информация за съществуването на картел. 

Юлия Ненкова предложи още в закона за КЗК да се предвиди възможност ощетените от картел да могат да използват казуса, за да водят самостоятелно съдебни дела. Сега такава възможност има по Закона за защита на потребителите, след като съд е потвърдил решение на ресорната комисия. 

Ненкова настоява още да се засилят функциите на КЗК за изненадващи проверки на място в компаниите. 

Според предложения от Реформаторския блок Георги Ганев пък трябва да се засили капацитетът на КЗК в областта на анализите. 

Изборът на новото ръководство на КЗК се очаква да се състои в пленарна зала идната седмица.

Той се проточи над 8 месеца. Първият опит за избор на ново ръководство на КЗК през пролетта се провали, след като Росен Желязков се оттегли след сигнал на лидера на ДСБ Радан Кънев, че изборът е предрешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

22.06 2016 в 21:48

АХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХ.....извинете, след първото изречение се сринах и не можах да продължа нататък, моля някой по-силен от мен да каже какво се казва надолу в текста...

29217

2

Лопе де Вега

22.06 2016 в 21:02

Изалина, почти буквално същото исках да напиша. Присъединявам се!

Поздрав!

29585

1

Izalina

22.06 2016 в 20:23

Мхм. А да чакаме ли скоро новото МВР, дето ще очаква престъпниците сами да се предават, след което новият съд да очаква сами да се осъдят подобаващо?