КЗК казва през юли има ли картел на горивата

OFFNews 31 май 2016 в 17:00 3559 5

До средата Комисията за защита на конкуренцията ще обяви има ли картел на горивата. Това обеща по време на представянето на годишния доклад на КЗК председателят на институцията Петко Николов. 

В момента се събират доказателства за картел между 7 компании - "Лукойл България", "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол".

Рафинерията "Лукойл Нефтохим" пък се проверява за злоупотреба с господстващо положение. Ако обвиненията срещу "Лукойл Нефтохим" се докажат, тя ще получи глоба между 8 и 10 % от оборота си за миналата година.

За картел се проверяват и 4 търговски вериги за хранителни стоки - "Кауфланд", "Лидл", "Билла" и "Метро".

За последната година КЗК е наложила глоби и санкции в размер на близо 25 млн. лева. От тях доброволно са събрани 

Антимонополният орган е наложил глоби и санкции в размер на 25 милиона лева. От тях обаче доброволно са събрани едва един милион. Отговорност да събере останалите 24 милиона има НАП.

Най-големи санкции са наложени на БТК - 3.7 млн. лв. за налагане на нелоялни търговски условия, и на ЧЕЗ Разпределение - за 1.25 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение, се казва в доклада на КЗК.

През 2016 г. електроенергетиката ще бъде отново във фокуса на работата на комисията. 

Председателят на КЗК настоя да започне дискусия за въвеждане на наказателна отговорност за участие в картел. Такава санкция има в 11 държави на ЕС и ние го искаме от седем години, подчерта Петко Николов.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

5

Izalina

31.05 2016 в 23:50

И да не ни каже, ние си знаем.
Освен за цените, нещо за качеството ще спомене ли?

По ми е мирна главата със скъпо гориво от невзрачно бензиностанцийки, отколкото с това от великите вериги (естествено чисти като сълза, ако им гледам рекламите)

И разхода и работата на двигателя го доказват. Идейка просто :)

63994

3

Red or Dead

31.05 2016 в 19:46

Нема такава “държава“.....театрото е толкова пошло, само се вбесявам, че ни имат за такива амсалаци....а дали пък не е...ИСТИНА...

12032

2

Ilia Pavlov

31.05 2016 в 18:12

То КЗК е по добре да каже в коя сфера няма картел.