Депутатите започнаха наново процедурата за КЗК

ОFFNews 19 май 2016 в 12:31 2035 0

Депутатите започнаха нова процедура за избор на състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Новите предложения ще се правят в срок от 21 дни.

Тя беше одобрена със 102 гласа "за" и 1 "въздържал се".

Днес депутатите трябваше да разгледат две предложения за процедурни правила за КЗК - на икономическата комисия и на депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. Реформаторите оттеглиха предложението си и обясниха, че целта им е била да започне нова процедура и това ще стане. Славов призова от трибуната депутатите да подкрепят предложението на комисията.

Миналата седмица парламентът спря провалената стара процедура за избор КЗК и обяви, че започва нова. Първата процедура спря, след като през март единственият кандидат за председател на КЗК - Росен Желязков, се отказа от състезанието. Малко преди това премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не участват в процедурата заради обвиненията на лидера на ДСБ Радан Кънев, че се правят задкулисни договорки. Дълго време провалената процедурата не беше прекратена и не започна нова. На 14 март Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че тя ще бъде рестартирана в "следващите няколко седмици". Това стана факт два месеца по-късно.

Преди днешното гласуване социалистът Жельо Бойчев призова Бойко Борисов да се обади на лидера на ДСБ Радан Кънев и да се разберат, за да не се повтори случилото се с предишната процедура. Цветан Цветанов посъветва социалиста да си поговори с него и призова БСП да създаде общ опозиционен блок с ДСБ.

Заради случая с Желязков в новите правила е записано, че отказът на кандидат от участие в изслушването не спира процедурата, дори той да е единственият. Тя не спира и когато няма кандидат за някоя от длъжностите. Тогава ще започва нова процедура само за съответната позиция.

Депутати или парламентарни групи ще могат да предлагат председател, зам.-председатели и членове на КЗК. Такова право имат и неправителствените организации, но те ще изпращат кандидатурите си до депутат или група, които да ги внесат от тяхно име.

Предложенията за нов състав на КЗК трябва да са придружени с мотиви, които аргументират високите професионални и нравствени качества на съответния кандидат. Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност. Те ще трябва да имат и завършено висше юридическо или икономическо образование.

Всички предложения и документите към тях ще трябва да се публикуват на сайта на Народните не по-късно от 7 дни преди изслушването.

Кандидатите, които отговарят на изискванията, ще бъдат изслушани на открито заседание на икономическата комисия към парламента, което се излъчва в реално време на сайта на Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови