"Нито сме в Шенген, нито извън Шенген. България е в ничия земя"

OFFNews Последна промяна на 12 октомври 2015 в 19:15 1893 11

Меглена Кунева.

България нито е в Шенген, нито извън, България буквално е в ничия земя. Така вицепремиерът Меглена Кунева коментира в Брюксел поредното отлагане на приемането ни в Шенген.

Ако сме извън Шенген, можем да направим нещо заедно със страните извън Шенген. В тази ничия земя, в която България и Румъния пребивават, е невъзможно повече да се грижим за нашата собствена сигурност и за сигурността на Европа, каза Кунева.

Невлизането на България и Румъния в Шенген близо осем години след началото на еврочленството им е проблем на цяла Европа, категорична е тя.

Вицепремиерът припомни, че докато двете страни стоят извън Шенген, те нямат и достъп до информационните системи, което поставя на риск не само страните, но и целия ЕС.

Кунева каза, че законът за борба с корупцията, отхвърлен засега от Народното събрание, е следвало да бъде приет навреме. Три месеца по-късно не е като три месеца по-рано, това не са какви да е три месеца, а времето, в което се решаваше съдбата на България за Шенген, беше много важно какъв знак ще дадем. Политическата воля не е "Да, ще се справим", а да действаш. Ако волята не се превежда през действия, няма воля, заяви Кунева.

България подкрепя искането на Дания в ЕС да не се провеждат срещи във формат страни-членки на еврозоната по въпроси различни от проблеми на валутния съюз. Тя се присъединява към писмото на деветте страни извън еврозоната, които протестират срещу организираната на 5 октомври среща на министрите на труда и социалната политика само на страните, членуващи във валутния съюз, съобщи още на пресконференцията в Брюксел вицепремиерът Кунева.

Според деветте страни извън еврозоната институционализиране на подобен формат е контрапродуктивно на усилията за интегриране на вътрешния пазар и противоречи на принципа на еднакво третиране на всички страни. В интерес на целия ЕС е всичките 28 страни да бъдат включени и да дискутират важни политики като социалните и трудовите въпроси заедно, категорична беше Кунева. Темата е включена за обсъждане в утрешния Съвет общи въпроси. 

Вицепремиерът съобщи още, че на заседанието му, което подготвя Европейския съвет в края на седмицата, ще се разглежда въпросът за общата охрана на европейските граници.

Тя коментира, че в този контекст ще повдигне въпроса за българското членство в Шенген.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 11:43

Умишлено скрива истината - били сме изпълнили техническите изисквания... Не казва кои не сме изпълнили. При толкова корупция техниката няма значение... А с такива МВР, прокуратура и съд, съвсем основателно не ни пускат в Шенген!

12.10 2015 в 22:30

Действащ вицепремиер обяви страната си за ничия земя. Това не е ли държавна измяна?

12.10 2015 в 22:05

Е как пък нито извън като си е БАШ извън?

12.10 2015 в 21:39

Гоцко, Соколъ, Мавъръ, Мадридскиа, Станишевиа, Ореховиа и Будиста знаят защо! Пръмовата и Пръмовиъ са само пионки, на въпросът им е интересен!

12.10 2015 в 20:55

почва да схваща, че е най-добре да изтеглим кандидатурата си за Шенген.

Трябва да обърнем малко тона към ЕС. Първо че Шенген НЕ Едобре уредена зона. Това трябва ясно да го кажем - че замразяваме кандидатурата си, докато Шегнен не бъде приведен в работещо състояние. После трябва ясно да кажем, че ще замразим и кандидатурите си и по-други програми ако не виждаме адекватно развитие в Европа. Например няма смисъл да влизаме в Еврото ако няма едина икономическа и отбранителна политика.

Трябва ясно да поискаме или яснодвижение към федерален съюз с единна армия, външна политика, икономическа политика, европейски съд, европейска полиция, европейска енергийна система, ясни механизми за подпомагане на по-слабите икономики (беумно е Франция да получава повече помощи от страните в източна европа..ми то скоор ние ще плащаме на франските фермери (това е реална перспектива)) и т.н. ИЛИ да се движим към това дето иска Британия - простичка безмитнта зона с изчистени правила и без икономичекси и законодатлени задължения.

Това сега е миш маш и не е приемливо! Някви 30 хиляди хулигана направиха 500 милионна европа смешна и жалка. Чакаме на Русия да прати армия и да спре т30-те хиляди терористи.....смях. Европа има много пъти по-голяма икономика и по-голямо население и нямаме никакви работещи отбранителни механизми. Не можемд а пратим една армийка от 30-40 калпака с модено въоръжение да натепем ислямска държава. Смехотворна е и икономиката ни в ЕС. ЕС е над 500 граждани а инвестициите и растежа са смешни сравнение със САЩ. В Европа успешните технологични компании се броят на пръстите на едната ръка. В САЩ и Китай че вече и в Русия са 100-ци пъти повече....пак да повторим русия е 140 милиона човека - Европа е близо 600 милиона...смях пълен.

Та така другарко Кунева - ако сами не се уважаваме, няма другите да ни уважават. Ако не си кажете, че сегашния Шенген е тотално неприемлив за нас нито ще и приемат, нито ще се реформират.

ако застанете зад Българскяи и Европейски интерес и тропнете по масата (1) поен ще Вие чиста съвеста, че няма да ни набутате в лайана дето ен ни трябват, (2) ако ЕС се реформира и заради вашето тропане по масата ще имат с какво реално да се гордеете.

12.10 2015 в 20:40

Е след тaкъв примерен слугинаж поне една червена точка :) да ни сложат.

12.10 2015 в 19:53

На тая Кунка само заглавието и прочетох, неам нерви за другото, но "ничията земя" ми хареса, верно е. И тя един път да е права. Но все пак по-точното е , че сме ИЗВЪН. Що ли така, при тези "професионалисти" дето ни "управляват" кой от кой "по-успешно".....явно западняците не разбират нашата "богата душевност".

12.10 2015 в 19:46

на същото място си е България - ти я остави там !!!

12.10 2015 в 19:32

"Вицепремиерът припомни, че докато двете страни стоят извън Шенген, те нямат и достъп до информационните системи"

Eпа как ше ви дадат достъп като ви знаят кви сте айдуци?
Кога има съдебна реформа и ора почнат да влизат у затвора-тогава.

Извинете Кунева, ама гарант за сигурността не би ли трябвало да са ЕС и НАТО?
Аз доколкото знам сме и у двете.
Или грешим?

И кой точно ше ни напада че да се тръшкаме?
Путин ли?
Ае малко по-сериозно,а?

12.10 2015 в 19:31

Какъв Шенген при такава корупция? Ние сме в Ченгел - страна на ченгета и корупция.