Нинова: Бяхме прави - чума по животните в Странджа не е имало

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2021 в 17:21 1404 0

Една по една нашите битки в последните 4 години получават признание. Днешният повод да ви поканим е окончателното решение на 5-членен състав на ВАС по казуса "чума по животните в Странджа". Вчера съдът се произнесе окончателно по този въпрос, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията.

Сигурно помните тревожната 2018 година, баба Дора, Ани от Болярово и усилията на БСП тогава да спасим животните на хората и да спрем унищожаването на поминъка на много семейства и обезлюдяването на региона Странджа. Тогава бяхме до тях, бяхме в къщите им, правихме жива верига пред полицаи и ветеринари, за да не избиват животните. Участвахме в протестите. От страна на управляващите бяхме осмивани, че „се снимаме с козички”. Хора от протестите бяха притискани и разпитвани за организирано сваляне на законно избраната власт. Бяхме обявени за метежници, ГЕРБ сезираха прокуратурата тогава, че сме заплаха за националната сигурност. Това беше преди три години. И тогава и сега твърдя и нося отговорност за думите си – чума по животните в Странджа нямаше и това се доказа от решението на ВАС вчера, каза Нинова.

Тя цитира част от мотивите на решението: "В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степента на разпространение, както и за спазване на последователността на мерките за контрол на здравето. Стадото, което е предмет на това дело, е в добро здравословно състояние. Отглежданите над 200 овце са живи и здрави, включително посочените 2 овце с установени положителни резултати за наличие на антиген и на геном на вируса на чума. Нещо повече – няма смъртни случаи, а междувременно стадото се е увеличило със 70 агнета.”

Според Нинова това решение е доказателство за две неща: "От една страна, че онова масово избиване на животни е едно от най-големите престъпления на ГЕРБ в миналите мандати. Второто е правотата на БСП, когато сме последователни, аргументирани и близо до хората – истината в крайна сметка излиза наяве".

43 хиляди животни бяха убити без причина. Стотици семейства останаха без поминък. Регионът се обезлюди и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата така – само с констатация. Не напразно водихме тази битка и в парламента, и на улицата с хората от протеста, и в къщите им, където стояхме денонощно, за да ги пазим. Разполагаме, освен с решението на ВАС, но и със стенограма от Народното събрание, от председателски съвет, от която личи кой по онова време каква позиция заемаше и с какви аргументи. Много интересно четиво. Разполагаме с десетки свидетелски показания на хора, които са готови да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и искаме сериозно, мащабно и задълбочено разследване. Нещо повече – предоставяме ги на г-жа Кьовеши, на европейската прокуратура, тъй като по този казус имаше усвояване, а и може би и присвояване на европейски средства, допълни Нинова.

Искаме разследване, обективен съд и отговорност за онези длъжностни лица, които направиха това, каза още лидерът на БСП.

Председателят на Предизборния щаб на партията и водач на листата на „БСП за България” в Ямбол Кристиан Вигенин отбеляза, че е нужно да се предприемат мерки, за да бъде България извадена от списъка на страните, в които има чума по дребните преживни животни.

Вигенин уточни, че от 2018 г. година досега България продължава да е с този статут в Организацията по здравеопазване на животните – по думите му повече от 3 години предишното управление не е искало да се справи с този проблем, за да не признае греха си пред хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X