Нина Гергова: Някой ще рони крокодилски сълзи за Орешарски

Нели Чолашка 25 юли 2014 в 16:48 5488 23

Нина Гергова

Някой ще рони крокодилски сълзи за правителството на Пламен Орешарски. Защо, господин премиер, не приехте нашето предложение да управлявате без парламент.

С този коментар и въпрос на активистката от контрапротестите Нина Гергова започна последната петъчна среща на министър-председателя (вече в оставка) с подкрепящите го граждански организации. 

Срещите започнаха преди години след началото на антиправителствените протести, които родиха и протести на подкрепящите правителството.

На първата в Министерски съвет се вмъкна и криминално проявеният Бисер Миланов - Петното, но след скандала около присъствието му на срещите с премиера и атрактивните неща, които разказа след срещата, Петното стана песона нон грата на "Дондуков" 1.

Грешка направихте, че подадохте оставка преди Конгреса на партията, която ви издигна, отбеляза днес друг гражданин.

Орешарски обясни на Гергова и гражданина, че България е парламентарна република и кабинетът е функция на парламента, и няма как да работи без парламент. Напомни също, че при президента е постигнато съгласие между парламентарно представените партиите да има предсрочни избори на 5 октомври. 

"Това означава парламентът да бъде разпуснат на 5 август. Затова оставката трябваше да бъде подадена до 25 юли, за да може президентът да изпълни конституционните си ангажименти да връчи 3 мандата на първите 3 сили и както виждате сега се движим по график. Не разбирам истерията кога ще си подаде правителството оставката, ако я беше подало по-рано, това означаваше избори август или началото на септември, когато хората в отпуска", уточни Орешарски.

Други граждани го питаха защо не направиха никаква реформа в здравеопазването, защото не са поевтинели лекарствата, защо се продават санаториуми и се увеличава броят на америкнаските контингенти в България.

За американците Орешарски отговори, че това са спекулации, а за здравеопазването призна, че не са се справили в тази сфера.

Срещата приключи с благодарност към Пламен Орешарски, че е първият премиер, който е направил обществен съвет към Министерския съвет (съставен от подкрепящи го граждани) и съвместна снимка за спомен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!