Орешарски няма да направи номинация за еврокомисар

OFFNews 23 юли 2014 в 21:28 3163 3

Пламен Орешарски

Правителството няма да направи номинация за български еврокомисар, съобщи „Дневник“, позовавайки се на източници, започнати с проведените през днешния ден разговори по темата.

Темата за номинацията не беше включена в предварителния дневен ред на последното редовно заседание на Министерския съвет. Въпреки това обаче земеделският министър разказа пред журналисти след заседанието, че темата е била обсъждана.

По-късно вицепремиерът Даниела Бобева потвърди, че номинацията за български еврокомисар е била включена в дневния ред като допълнителна точка, но посочи, че подробности ще бъдат съобщени, едва след официалния избор.

По време на заседанието правителството е обсъдило отново това, че Кристалина Георгиева има шанс за позицията на „външен министър“ на ЕК и в този случай е естествено правителството да я подкрепи. След последните преговори в Брюксел обаче стана ясно, че постът може би ще бъде зает от социалист, затова Кристиан Вигенин също може да бъде предложен.

Кабинетът обаче решил да не предлага номинация за български еврокомисар. Сред причините е това, че при номинация на Вигенин служебното правителство вероятно ще я промени, както и разговорът на Орешарски с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер преди дни.

Миналата седмица Пламен Орешарски обяви, че подкрепя Кристалина Георгиева за „външен“ министър на ЕК, но отказа да отговори на въпроса дали подкрепата обхваща и друга позиция.

В същото време бившият лидер на БСП Сергей Станишев отправи критики за евентуална номинация на Георгиева и обясни, че български социалист има шанс за високи позиции, въпреки кандидатурата на италианката Федерика Могерини от ПЕС за „външен министър“ на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!