Орешарски няма да оттегли проекта за ремонт на бюджета

Нели Чолашка 25 юли 2014 в 14:49 4359 2

Пламен Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски няма намерение да оттегли проекта за актуализация на държавния бюджет, внесен преди две седмици от правителството.

Това стана ясно на срещата му с граждански организации. На въпрос склонен ли е да оттегли проекта, както поиска БСП, той отговори: "Ние внесохме този вариант обмислено, не необмислено, за да може служебният кабинет да работи нормално, не в напрежение, има достатъчно напрежение в обществото".

Така индиректно обяви, че няма да уважи молбата на социалистите. Те отидоха в Министерския съвет да го помолят да оттегли законопроекта, а той им отговорил "Ще помисля".

Предложената от правителството ревизия на бюджета предвижда увеличение на дефицита до 2,7 процента и ръст на държавния дълг до 3,4 милиарда лева.

От получените средства 225 милиона лева ще бъдат насочени към бюджета на НЗОК, а 2,7 милиарда ще бъдат отделени за буфер за финансовата стабилност заради случващото се с КТБ. Отделно е предвидена и държавна гаранция от 2 милиарда лева във Фонда за гарантиране на влоговете.

БСП беше неприятно изненадана от предложения основен ремонт на бюджета и обяви, че ще подкрепи само частта за увеличаване на парите на Здравната каса. Параметрите не бяха съгласувани със социалистите и те обявиха, че ще подкрепят само ремонт на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а ГЕРБ се разсърдиха и отново започнаха да бойкотират кворума.

Изненадващо днес в парламента по предложение на ДПС и с подкрепата на ГЕРБ беше насрочено извънредно заседание на Народното събрание за вторник - 29 юли, за обсъждане и гласуване на внесения от правителството проект за промени в бюджета.

Последният отчаян опит на БСП срещу тази нова завера между ДПС и ГЕРБ беше да се примоли на Орешарски да оттегли проекта от Народното събрание и правителството в оставка да изготви нов вариант, който да осигури повече средства само на НЗОК.

За срещата с министър-председателя, минути преди традиционната му среща с гражданските организации, в Министерския съвет влязоха Корнелия Нинова, Румен Гечев, Жельо Бойчев и Петър Кънев.

"Нашите аргументи са, че такава актуализация в момента не се налага. Още повече към мотивите за актуализацията самото правителство признава, че бюджетът може да бъде изпълнен и в параметрите, които съществува в момента и може да не се наложи актуализация.

Те се аргументират с презапасяване, което не бива да се прави, защото би влошило финансовите показатели на страната - увеличаването на заемите, намаляването на приходите, вдигането на дефицита, не е полезно за държавата", обясни отново Нинова.

Още преди две седмици от БСП обвиниха правителството, че внася актуализация, изготвена от ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!