Николай Цонев даде Бойко Борисов на прокурор

OFFNews 30 юни 2014 в 17:31 6329 14

Бившият военен министър и съучредител на "Движение за справедливост - РПГ" Николай Цонев даде експремиера Бойко Борисов на прокурор.

Причината е изявление на лидера на ГЕРБ пред журналисти, в което той съзнателно заявява: "Да обявяват банкрут и да викат МВФ". Според Цонев думите са отправени в коментар за банковия сектор и финансовата ситуация в България, като изказването е излъчено по националните телевизии и печатни издания.

Според сигнала изявлението на Борисов внушава, че държавата е изпаднала във фалит и че правителството трябва да изтегли 6 млрд. заем от Международния валутен фонд (МВФ).

"Чрез изказванията си и изпратените медийни послания, публичната личност Бойко Борисов злоупотреби със своето обществено положение, спомогна за разпространяването на неверни сигнили за несъществуващ срив на банковата система и създаде неоснователна паника у българското население и допълнителен натиск върху националния финансов сектор", се казва в сигнала.

Цонев се позовава на чл. 107 от Наказателния кодекс, който е за т.нар. "диверсия" спрямо властта или подривна дейност към кредитната система, използвайки държавни учреждения и обществени организации. Наказанието за това престъпление е от пет до 15 години затвор. В сигнала се цитира и друг член от НК, по който вече бяха обвинени двама от задържаните в акцията на ДАНС за СМС-атаките срещу банките - за разпространение на неверни съобщения и заблуждаваща информация "по радио, телефон или по друг начин".  

По-рано днес подобен сигнал до главния прокурор беше подаден от Национално гражданско сдружение „Природата за хората“ срещу депутата от БСП Антон Кутев. Причината е негово изказване, което заплашвало сигурността на банките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!