Никола Минчев няма да е председател на парламента, дори и да му предложат

Радев трябваше да подпише декларацията в подкрепа на присъединяването на Украйна в НАТО, заяви бившият председател на Народното събрание

OFFNews 10 октомври 2022 в 10:41 1671 1

Никола Минчев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Никола Минчев в пленарната зала

"Продължаваме промяната" ще откажат, ако им бъде предложено председателското място в парламента, защото той традиционно е представител от най-голямата парламентарна група, обяви пред БНТ бившият председател на Народното събрание Никола Минчев.

Той увери, че ПП няма да спъват работата на парламента и ще подкрепят точките, които са приоритетни за тях. "Няма промяна в позицията ни към ГЕРБ, първата политическа сила след изборите трябва да си поеме отговорността. Не ни притеснява ролята на опозиция, това е нормален демократичен процес. Един път си на власт, друг път си в опозиция", каза Минчев на въпрос за ролята на ПП в новия парламент.

Според него, ако в 48-ото НС не се оформи стабилно мнозинство, има риск да се приеме предизборен бюджет, в който "всеки да налива разходи". По този повод той призова партиите да подходят отговорно към план-сметката за догодина.

Минчев е на мнение, че правителство на малцинството не е работещ вариант, защото едно управление трябва да има достатъчно ясна подкрепа на парламента, за да прокарва политиките си. Той обяви, че ако получат втория мандат, от ПП биха направили опит да съставят кабинет. Минчев уточни, че от партията все още нямат решение как биха подходили, ако се стигне до трети мандат и дали биха подкрепили правителство на друга политическа сила, което да е подкрепено и от ГЕРБ.

ПП ще подкрепят предложението на "Демократична България" за пращането на военна помощ в Украйна, обяви Никола Минчев:

"Ще ги подпомогнем в зависимост от нуждите. Все пак има съвпадение на техниката, с която разполага Украйна и която се произвежда в българските военнопромишлени заводи. Това дори е символен акт ние да помогнем една държава, която защитава своята териториална цялост и суверенитет. Украйна е страна, която в момента се нуждае. Ние, слава Богу, в момента не се нуждаем, а и сме част от един голям съюз, който ни осигурява защита."

Според Минчев е добре служебният кабинет да събира оферти за военни самолети, но не и да ги купува, защото решението за това трябва да се вземе от парламента:

"Ние подкрепяме усилията за модернизиране на Българската армия, разбира се, това се отнася и за авиацията ни. Но преди да пристъпим към такъв многомилиарден проект, трябва да се видят точните разчети - ако ние сме поръчали вече F-16, доколко работещ вариант е да имаме и самолети Грипен?"

По думите на бившия председател на парламента президентът Румен Радев е трябвало да подпише декларацията в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО, с която излязоха девет държави от Източна и Централна Европа.

"Въобще няма причина да сме против приемането на страни в НАТО, защото те имали конфликт с някого. (...) Вярвам, че и от Запад ще дойде подкрепа и със сигурност смятам, че бъдещето на Украйна е в НАТО", каза Никола Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки