Нено Димов обеща в Банско да не се лее бетон

OFFNews 30 декември 2017 в 18:30 9455 7

Община Банско ще изработи устройствен план за ски зоната

Община Банско има задължението да изработи устройствен план за ски зоната, който ще трябва да мине през екологична оценка. Планът ще даде възможност да се тръгне към изграждане на нов кабинков лифт. Твърденията, че 48 %процента от територията на НП Пирин ще бъде застроена, не отговарят на истината.

Това каза на брифинг в Банско министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Димов уточни, че ще бъдат застроени 2,6% от територията на парка в Банско, като става дума само за спортна инфраструктура. Предстои и обществено обсъждане на устройствения план, каза още Нено Димов.

Той повтори твърдението, че строителство на хотели и ресторанти в Национален парк „Пирин“ няма да има, а приетите от правителството промени на 28 декември дават право на изграждане само на спортна инфраструктура и прилежащи съоръжения. 

Димов и кметът на Банско Георги Икономов не отрекоха, че при инвестиционно намерение се очаква да има сеч на дървета. Според тях обаче това не представлява опасност за парка. Нено Димов посочи, че благодарение на санитарната сеч има прираст на горите. Икономов пък заяви, че не знае колко точно дървета се очаква да бъдат отсечени, но заради стария лифт били прехамнати около 2000 кубически метра дървесина. Годишният прираст на парк Пирин пък бил 80 хил. куб. метра.

В защита на втория лифт се включи и шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. В профиса си във Фейсбук той пусна снимки с коментар:

Невероятна гледка и незабравими преживявания по пистите над Банско. За съжаление днес освен много хора в планината имаше и много автомобили.

Сигурен съм, че газовете от тях бяха в пъти по-вредни за хората и околната среда, отколкото още един лифт. Ето защо приветствам решението на правителството, даващо възможност да се построи втори кабинков лифт в ски зоната на Банско в пълно съответствие с екологичното законодателство.

Кметът на града пък отвърна на протестиращите в София. Във Фейсбук той публикува видео с туристи на Бъндеришка поляна и написа:

Как мислите, кои са повече? Зелените или хората, които обичат планината и ските?

В същото време организаторите на протестите в София също отговориха чрез социалните мрежи, като заявиха, че не протестират срещу строежа на втори кабинков лифт:

Във връзка с многократно представяне в медиите на невярна информация от типа "екозащитници на протест срещу втора кабинка" искаме да заявим, че:

1. Протестът е срещу пленената от олигарси държава;

2. Протестът е срещу промените в плана за управление на Национален парк "Пирин", позволяващ застрояване на 48% от територията му;

3. Протестът е срещу пародията на обществено обсъждане, в което над 1000 становища останаха без отговор, а Нено Димов ще отговаря по Фейсбук;

4. Не сме екозащитници, а граждани, които искат да живеят в нормална държава.

Те припомнят, че на 4 януари е планиран нов мащабен протест.

В профила си във Фейсбук природозащитникът Тома Белев коментира, че недоволството е провокирано от разграбването на държавата "под шапката на европредседателството":

Аз съм наясно, че не става дума за нов лифт в Банско, даже не за разрешението на МС да се застрои половината от планината, а за България и как една шайка безродници, крадци и мошеници са решили да я разграбят за последно под шапката на европредседателството. Защото националните ни паркове и гори останаха единствените ни територии обща собственост и тези патриотари и политически хамелеони решиха и на тях да посегнат, и тях да раздадат, и тях да изсекат и превърнат във влогове по чужди банки. Става дума за онази елементарна законност, която задължава държавата да спазва правилата, които тя принуждава всички останали да спазват. Става дума за България и нейното бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

7

theprofet

05.01 2018 в 01:30

El, в Банско не съм стъпвал от години, и не мисля да го правя. Не съм фен на пистовото каране, а пък и този курорт ме отвращава по подобие на Слънчев бряг.
Не ми дреме за никаква екология, не съм от онзи край, да си го съсипват щом искат. Следващия проливен дъжд няма мен да наводни заради изчезналия хумус.
Защо съм против?
Не ми харесва факта, че района ще се монополизира. Това ще създаде поредната безработица и поредното нашествие към столицата.
Направят ли го, нищо няма да ги спре да продължат и с Витоша.

6947

6

theprofet

05.01 2018 в 01:00

ОСТАВКА, БОКЛУК МИЛИЦИОНЕРСКИ!!!

12082

5

leomesi

31.12 2017 в 13:07

ако спазят законовите ограничения, съм за новия лифт. трябва да го има, защото без него няма как да отговорим на очакванията на туристите и от тук, и от чужбина. и после се чудим защо ходят другаде...

77927

4

El Commandante

31.12 2017 в 12:26

E много ясно че иде реч за пари бе.

Аз обаче не знам ти дали си съвсем наясно как стоят нещата в Банско към днешна дата. В смисъл не знам дали си редовен юзър като мен или си страничен наблюдател.

Обяснявам: в момента в Банско и без тва е презастроено-в самото Банско имам предвид, ако отидеш ше видиш че има много започнати и недовършени строежи, цените на апартаментите са смешни-можеш да си купиш двустаен в комплекс за нещо от рода на 30к евро или там някъде (тва от миналата година).
Разбира се че става дума за повишаване атрактивността на курорта и за повече туристи, то нали тва е цялата идея.

Сега, тук вече идва и другия въпрос-като се направи новия лифт ше се правят ли и нови писти, ако да-къде ше се правят и как-е тука вече и аз съм навит да протестирам ако почнат да секат урбулешката.

Но wayOff e прав за едно нещо-има десетки други случаи на незаконни сечи, ама за тех не се протестира, що така?

6947

3

theprofet

31.12 2017 в 09:34

Аре построите го тоя лифт и да приключваме с Банско, по подобие на Слънчев бряг.

Много поздрави на тия дето си мислят, че инфраструктура за милиони се строи за удобство на скиори и туристи!!!

77927

1

El Commandante

30.12 2017 в 19:50

‘За съжаление днес освен много хора в планината имаше и много автомобили.

Сигурен съм, че газовете от тях бяха в пъти по-вредни за хората и околната среда, отколкото още един лифт‘


Ахахахах, Цветанов, не си спомням да съм ти разрешавал да ме цитираш, ако се сещаш за какво става НА въпрос. ;):)