Януари идва със серия от протести срещу правителството

OFFNews 30 декември 2017 в 16:20 8992 2

Януари идва със серия от протести срещу правителството

Освен българското председателство на Съвета на ЕС още в първите дни на януар се задава вълна от протести срещу правителството. 

Най-масов от всички протести се очаква да бъде планираният за 4 януари в защита на Национален парк Пирин. Поводът е решението на Министерския съвет от 28 декември, с който се дава зелена светлина за строителството на втори кабинков лифт в Банско. Опасенията на граждани и природозащитни организации са, че така се позволява строителството на нови хотели и къщи в границите на природния парк. 

В последните дни на годината се проведоха два такива протеста в София.

На 4 януари поредното шествие ще започне от 18.30 часа при паметника на Алеко Константинов на бул. "Витоша". 

Исканията, които ще поставят протестиращите, са отмяна на решението на МС от 28.12.2017г. за промяна плана за управление на НП „Пирин“ от 2004 година и  оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов (за цялостно творчество, системни лъжи на обществото и имитацията на обществено обсъждане на измененията в ПУ на НП Пирин).

Протест за оставка на кабинета Борисов 3 е планиран ежедневно от 17 до 31 януари. На 17 януари в парламента ще се гласува вотът на недоверие, който внесоха БСП и ДПС по темата "Корупция". Протестът ще се проведе от 10.00 часа пред сградата на Народното събрание. 

От януари се очаква да подновят протестите си и сужителите в МВР. Синдикатите и ръководството на министерството не успяха да постигнат договореност по отношение на по-високите заплати на полицаите. Синдикалисти заплашиха с ежедневни протести от първия ден на българското председателство на Съвета на ЕС. За момента все още не е ясно каква ще бъде формата им на протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

2

bobr

30.12 2017 в 20:24

С реване "на парче" не става - не можем да им подскачаме гаф по гаф. МЕТЛАТА и ПРАВА за бързо метене на боклука след всеки гаф. И да променяме сами кривите им закони! С обсъждане на алтернативите в граждански форуми, избрани по жребий. http://www.directdemocracy21c.eu/edname4ta/mikroforumi.htm

11982

1

leomesi

30.12 2017 в 17:18

тоя протест за пирин е безумен, честно, просто луда работа. никой няма нищо против природата, ама 21и век сме. трябва да се развиваме, вижте другите държави.
 
X

Подкастът на OFFNews