Полша иска 1.023 млн. евро за ремонт на двигател от изтребителите ни

Симона Костадинова Последна промяна на 06 октомври 2015 в 11:53 3249 9

"Няколко пъти вече коментирам това. Цената е 1 023 000 евро на двигател".

Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след закритото заседание на парламентарната комисия по отбрана, което продължи около час.

По думите му договорът е финализиран и е много изгоден за България.

"Ние ще ползваме и облекчения: 20% ДДС, което няма да платим, защото работим с членка на ЕС, и други 9%, които ще спестим от данъци и такси", обясни Ненчев.

Той заяви,че страната ни ще получи два двигателя от Полша за две години безплатно. Миналата седмица твърдеше, че те ще бъдат взети под наем. 

Той заяви, че не го интересува появилата се информация, че фирми близки до Младен Михайлов-Маджо ще снабдява армията с гориво.

"Не съм правил разследване кои са фирмите, но с цялата си категоричност мога да кажа. Аз не се интересувам кои са фирмите и не се занимавам с това. За мен е важна цената, не е е моя работа да проучвам кои са фирмите", обясни той.

Ненчев коментира и това, че от БСП му поискаха оставката, като заяви, че е получил "разбиране и подкрепа" дори от социалистите.

"Оставам с впечатление, че народните представители от комисията са удовлетворени от всичко онова, което съм свършил до момента", каза той.

Ненчев заяви още, че никога не е твърдял, че страната ни не може сама да охранява въздушното си пространство и предложението му чужди самолети да го пазят няма връзка с ремонта на нашите машини в Полша.

"България никога не е изпадала в състояние да не може да сама охранява пространството си. Предложението се налага въз основа на друг тип споразумения и договорки, в които ние очакваме съвместно охрана на въздушното пространство, ако това се наложи", каза Ненчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.10 2015 в 19:25

Професор Балкански, вземи прочети СССР колко тона златен резерв е взел от БНБ за да го "пази" от атомни бомбардировки по комунистическо време и после им го "продаваме" защото "нашите" комунисти фалират държавата. През 1958, 24 тона златен резерв отива в Държавната банка в Москва от БНБ ей така, а ти ми говориш за някакви си самолети че ни ги били дали без пари. Ако не разбираш ще те светна. СССР ни окупира, взима ни златния резерв под предлог че трезора няма да издържи на атомен взрив, после ни фалират и ние им "продаваме" нашия златен резерв.

06.10 2015 в 15:11

Тея изтребители са ни ПОДАРЕНИ ОТ РУСНАЦИТЕ БЕЗПЛАТНО по време на социализма. При демонокрацията западняците обаче не само, че не ни дадоха никакви модерни оръжия, но дори искат пари от най-бедната страна в Европа за РЕМОНТА НА СТАРАТА СЪВЕТСКА ТЕХНИКА.

И то дори не даже и западняците, ами поляците, дето и те самите не знаят точно какви са. Навремето Фюрера и Сталин изобщо не са считали, че такава страна действително съществува. Исторически факт.

Омерзен съм.

06.10 2015 в 14:49

Супер, че късаме връзката със съветската гнет.

06.10 2015 в 14:44

Стига вече простотии бе, политици български. Вече нито е интересно нито е смешно нито даже тъжно. Ужасно е. Какво още трябва да се случи за да гласувате СЕГА покупката на нови изтребители. Ремонта на все още читавите ни МИГ 29 освен за дотрениране на по младите ни летци на базови умения за нищо друго не помага. На тази възраст и в тази конфигурация на въоръжение + несъвместимост с НАТО този тип самолет е безполезен и безнадеждно остарял.За всичко намирате пари - само за очевадно наложително укрепване на националната сигурност не намирате. По точно не искате.

06.10 2015 в 14:15

Спестявайте ни подобни снимки за в бъдеще. Благодаря.

06.10 2015 в 13:42

Тоест всички велики икономии идват от ДДС и мита?!

06.10 2015 в 13:21

Аре ве, с големите...компетенции, казвайте цената на предишните ремонти, нема ви се моли я.

06.10 2015 в 12:45

Агенция Фокус, 30.9: "От руската компания уточняват още, че стойността на ремонта на всеки от 14-те български изтребители МиГ-29, който може да бъде извършен от руската страна, е 1 050 650 евро."

06.10 2015 в 12:19


"Той заяви,че страната ни ще получи два двигателя от Полша за две години безплатно. Миналата седмица твърдеше, че те ще бъдат взети под наем."


Оставаше и да знае след като "сделката" се договаря от друго място.
Ние и за момент не сме се съмнявали в некомпетентността на Перуката, нито че сметката ще излезе крива и през носа на българите.