Ненчев: Непредвидени военни мисии да се плащат от държавния бюджет

OFFNews 13 декември 2014 в 22:52 4142 9

Николай Ненчев

Парите за вноската ни в НАТО и за непредвидени мисии да идват от централния бюджет, а не от парите, заделени за министерството на отбраната.

Това предлага военният министър Николай Ненчев. В интервю за предаването „Полиграф“ на "България он ер" той разви идеята си, като обясни, че противен случай армията би се лишила от други съществени за българската армия дейности.

Ако има мисии, които не са предвидени или ние участваме в мисии, които не са били предвидени първоначално в нашата програма – те да бъдат за сметка на националния бюджет.

"Което не е малко. От друга страна бих искал да спомена, че България вече е поела един ангажимент на срещата на върха през месец септември в Уелс и нашият президент Росен Плевнелиев е положил подпис под един документ, с който България се ангажира постепенно да увеличава бюджетът за отбрана", обясни министърът.

„Всички ние трябва да платим. Годишната вноска за членство в НАТО е около 19.5 млн. лв. Ако участваме в мисии, които не са предвидени в нашата програма, те също ще бъдат за сметка на националния бюджет. В противен случай, ние бихме се лишили от други съществени дейности за Българската армия”, коментира Ненчев.

В същото време министърът посочи, че отбраната на България се разглежда в момента като част от отбранителната политика на НАТО, което ни дава допълнително спокойствие и сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!