Quantcast

Ненчев: Непредвидени военни мисии да се плащат от държавния бюджет

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2014 в 22:52 3410 9

Николай Ненчев

Парите за вноската ни в НАТО и за непредвидени мисии да идват от централния бюджет, а не от парите, заделени за министерството на отбраната.

Това предлага военният министър Николай Ненчев. В интервю за предаването „Полиграф“ на "България он ер" той разви идеята си, като обясни, че противен случай армията би се лишила от други съществени за българската армия дейности.

Ако има мисии, които не са предвидени или ние участваме в мисии, които не са били предвидени първоначално в нашата програма – те да бъдат за сметка на националния бюджет.

"Което не е малко. От друга страна бих искал да спомена, че България вече е поела един ангажимент на срещата на върха през месец септември в Уелс и нашият президент Росен Плевнелиев е положил подпис под един документ, с който България се ангажира постепенно да увеличава бюджетът за отбрана", обясни министърът.

„Всички ние трябва да платим. Годишната вноска за членство в НАТО е около 19.5 млн. лв. Ако участваме в мисии, които не са предвидени в нашата програма, те също ще бъдат за сметка на националния бюджет. В противен случай, ние бихме се лишили от други съществени дейности за Българската армия”, коментира Ненчев.

В същото време министърът посочи, че отбраната на България се разглежда в момента като част от отбранителната политика на НАТО, което ни дава допълнително спокойствие и сигурност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2014 в 10:09

ако не бяхме в НАТО България можеше отдавна да е нарязана на парчета като Сърбия, или затрита от картата директно

14.12 2014 в 09:26

И този,който сега се упражнява да управлява МО е хванат от улицата.За мисии,които не са по програмата на министерство то щял да получи пари.Той още не е научил или така му е втълпено ,че няма мисия по програма и в интерес на България.Всички са в интерес на най големия терорист в света САЩ.9 ТЕХ

14.12 2014 в 09:16

"Какъв парадокс" - невежеството и русофилството - в пряка взаимосвързаност?!? Колкото си по-невеж, толкова по-голям русофил си?!? Как не разбраха русофилите - путеноиди поне това, че КОКОШКАТА Е ПТИЦА???

14.12 2014 в 08:14

Еми Швейцария примерно пък изобщо не са членове на НАТО, нито на какъвто и да било друг военно-политически съюз, и са си най-добре. Защо България да не последва швейцарския пример? Нали се опитвахме по едно време да станем "Швейцария на Балканите"?

Членуването на страната във агресивни военно-политически блокове не ни носи никакви ползи, а само ИЗЛИШНИ ВОЕННО-ПОЛИТИЧЕСКИ АНГАЖИМЕНТИ, ИЗЛИШНИ РАЗХОДИ ЗА МИСИИ В ЧУЖБИНА, И ИЗЛИШНО НАТОВАРВАНЕ НА ВОЕННИЯ БЮДЖЕТ.

И без педероатлантическия пакт можем да имаме гаранции, като обявим ПЪЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ и водим мъдра миролюбива и добросъседска политика. А сегашната ни уж "натовска" армия, е много по-малочислена, по-слабо въоръжена и по-слабо подготвена от времената, когато членувахме във ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР. Какъв парадокс!

14.12 2014 в 00:44

Avatarx, и аз като прочетох само заглавието подскочих. Но като изчетох текста излезна, че министърът твърди, че ако не бяхме член на НАТО, щяхме да имаме 5 пъти по-големи разходи за отбрана. Което е абсолютно логично. В момента членството на страната ни в НАТО осигурява много по-добра защита, отколкото собствената ни армия. Служих през 1998-а (след завършване на висшето си образование) и мога да уверя всички, че това подобие на армия, което видях по време на службата си, беше най-добре да се закрие. Което и, на практика, стана. И слава Богу!

13.12 2014 в 23:51

Не позна. Ако не бяхме в НАТО, вече щяхме да сме кандидати за Евразийския съюз. А там вече ... каквото каже Владимир I. И никой тук няма да дискутира колко даваме за отбрана.

13.12 2014 в 23:30

19.5 млн. лв. е смешна сума за държава с БВП 80 млрд. лв.

13.12 2014 в 23:17

Вероятно има предвид че ак не бяхме в НАТО МО щеше да има 5 пъти повече пари да раздава под масата на приближени на министъра фирми. Това е ясно щото нямаше да има разходи за армията, просто щяха 100% от военния бюджет да го гепят. А сега трябва да харчат за заплати, оръжия, учения и други глупости....

13.12 2014 в 23:15

Тоя пък... Колко процента са тия жалки 19.5 млн. лв. от 3 млрд. Евро, които теглят заем? Щяло да има повече пари. Ами отделете от бюджета достатъчно и ще има. Примерно тая година не купувайте нови коли на депутатите, не плащайте заплати на руски "експерти", спрете безплатния ток, вода и жилище на привилигированата част от обществото, намалете корупцията поне с 1%, контрабандата поне с 1% и направете въобще нещо. И не само ще стигне , ами и ще остане. Тия пари дето се перяха в клона на руската търговска банка в България КТБ, да не би да са малко? Да не би и вашите пари да не бяха там? Фалира руската банка и 2 месеца по-късно замина и филиала и в България (съвсем слуайно. да не си помислите, че има някаква връзка). Пък въобще никакви руски и български мафиоти не си перяха през тези банки парите. Въ-об-ще!!!