Ненчев: Дискутираме дали да се върне казармата

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2016 в 11:48 7802 16

Темата за връщането на казармата се дискутира, поискал съм експертиза, за да се ориентирам по-ясно. Това заяви военният министър Николай Ненчев пред Нова телевизия по повод това, че всички младежи над 18 години вече ще минават на отчет в армията.

„Професионалната армия е много по-добрият вариант за България, но темата с казармата е в прерогативите на Народното събрание", посочи Ненчев.

Той обясни, че според него България трябва да продължи със своята професионална армия.

Дискусиите за това дали да се върне задължителната казарма ще отнемат много време и ще разделят допълнително и нацията, и политическите сили. Връщането на казармата ще доведе до много щети, смята министърът.

По думите му по този въпрос ще е необходима много сериозна дискусия, както и промени в Конституцията. Освен това ще трябва да се реши дали да се запази професионалната армия, с която разполагаме. 

Освен това трябва да се реши и въпросът колко време ще бъде казармата - 3 месеца, 6 месеца, 1 година, дали има необходимост от това и дали има пари за това, както и какво ще правим с българите в чужбина, коментира Ненчев. 

В позицията, в която съм, не мога да не разсъждавам сериозно по въпроса. Още повече, че той се поставя от народни представители. Тази дискусия очевидно предстои, допълни той. 

Министърът подчерта още, че професионалната армия се представя много добре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2016 в 16:17

Абе хората ви казаха, че педалчетата няма да служите под оръжие, а само ще отбивате воинската си повинност в СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ, заедно с циганета и турчета. Как си я въобразявате тая държана без армия? Ма след 25 годи демонкратично зомбиране - ето го резултата. Напълно изпусната младеж, негодна нито за ТРУД, нито за ОБРАНА. Омерзен съм.

06.03 2016 в 15:02

Богатите ще се откупят,кадърните ще имат още един стимул да бягат
в чужбина.Да ви е честита дисциплинирана и културна циганска армия.

03.03 2016 в 14:49

Млад и образван човек съм. В момента в който евентуалната поправка в Конституцията и съответния закон за връщане на наборната служба бъдат приети и започне да тече срокът за обнародване, аз се отказвам от българското си гражданство и емигрирам в държава, където установеното чрез нормативен императивизъм робство отдавна е преборено.
Сигурен съм, че безброй осъзнати българи биха последвали моя пример.

01.03 2016 в 09:45

Само хора които имат патриотични песнопойки вместо мозък в главата могат да искат връщането на казармата.

Роден съм в началото на 80-те и попадам в най-възрастното поколение което (частично) успя да се измъкне от задължителната казарма. Сред връстниците ми имаше хора които искат да влязат в казармата (доста малко впрочем) с идеята да изкарат по-лесно разрешително за оръжие , и такива които изобщо не искаха. С умиление си спомням в каква рушветчийница се бяха превърнали воените окръжия тогава.Искаха пари и от едните и от другите.Включително и от мен.Гледаш някакви жалки дръти полковници как кършат пръсти и мънкат как нямат пари да си заведат семйството на море.Лъжеха как магистратурите и докторантурите не минават за следване на висше и трябвало да се влиза в казарма - барем някой се върже.Или пък на другите как местата за донаборници не стигат и трябвало да се направи 'нещо'. И сега за да не останат същите смешници без работа искат да връща казармата.

И още нещо завършил съм информатика.Половината от колегите ми заминаха за чужбина за да избегнат казармата и вече няма никакъв шанс да се върнат тук (сред тях имаше адски кадърни хора).В момента заетите в ИТ-то са около 17хил човека и дават между 2% и 4% от БВП-то на стрната.

Казармата (поне в старият си вид) е нанесла непоправими щети на държавата.Който иска да става войник да заповята но да не натрапва това на останалите.


29.02 2016 в 19:46

От вземане-даването с разни окръжия навремето преди службата да отпадне, бях останал с впечатлението че разните му там военни комисии, медицински прегледи и други подобни не бяха нищо друго освен начини за "респектиране" и юркане на донаборниците. Те нямаха никакъв практически смисъл, но целяха да насадят в тях страх и безпрекословно послушание, каквито бяха необходими на социалистическата тоталитарна държава. И това още преди да почне казармата. Каква практическа полза имаше например от това да извикат 80-100 човека донаборници и да ги държат три-четири часа пред окръжието, на -15 градуса студ, след което на третия час почнаха да пускат вътре, голямо чакане, голямо нещо, проверка на документи по двайсет пъти щото влизаш във военен обект, накрая минаваш за 30 секудни пред един полковник и той те гледа страшно и задава безсмислени въпроси, примерно как се казваш. Може ли някой да ми обясни ползата от такива мероприятия за армията и държавата? Също толкова безумни бяха медицинските прегледи, за които се губеше по цял ден и които губеха време еднакво на донаборниците и на лекарите във ВМА. Каква е ползата да се следи здравето на донаборника цели 2-3 години преди казарма, след като е ясно че това което определя дали отиваш в казармата е здравето ти в момента когато те призоват?! Това бяха дребнави кашишки простотии, които целяха не нещо друго, а насаждане на страх от силовия апарат на държавата, и го правеха доста успешно. Не си спомням някой от "колегите" ми донаборници да не е бил притеснен поне малко от въпросните военни комисии, а намекът беше доста прозрачен - щом още отсега ви действаме както си искаме, мислете му какво е в истинската казарма. И това вече след "демокрацията". После четяхме по жълтите вестници как някакви мангали надули с компресор някакво момче по поделенията и как картечари дето не могат да мерят случайно улучили с 12.5-мм куршум каската на свой колега, фатално естествено. Иди после се проникни от патриотизъм с такава армия. Не съм против наборната военна служба по принцип, ако се прави както в държави като Израел, където преценяват внимателно за какво ставаш и къде да те пратят, но наборната служба у нас се беше превърнала в едно постоянно извращение, защото беше организирана бездарно, некадърно и с много извращения.

29.02 2016 в 14:30

Относно връщането на щяло да мине много време и да донесе много щети .За по-малко от 2-3 години 200 хил наборна армия беше унищожена както и скъпи оръжия и оръжейни системи за милярди.В ход е унищожаването на българското семейство,семейни ценности и българска нация.Армията е от жизнено важно значение за дмографските процеси на изчезваща България.не напразно при нашите деди мъж не служил не можеше да се ожени.В сила беше поговорката жена не раздала и мъж не служил войник хич да не са се появявали на този свят.Това е осъзнато от значително по-бедните ни по-недоучили деди.Унищожилите казармата,недопускащите нейното въстановяване ,оказващите съпротива за нейното възстановяване сигурно ще понесат последици един ден.

28.02 2016 в 19:17

Пореднaтa простотия!Остaвете децaтa ни нa мирa,всеки млaдеж сaм дa решaвa дaли ще стaне щaтен боец или не!Aз имaм обучение и до болкa познaвaм AК,грaнaти,ПКМ и няколко моделa рaдиостaнции,доволен съм от нaученото и не съжaлявaм,но живееме в друго време и всеки трябвa дa реши сaм готов ли е дa жертвa животa си aко се нaложи.Бъдещето е и си остaвa в професионaлнaтa aрмия!Нa децaтa нaй-много дa им спретнaт обучение зa действия в критични ситуaции с aспект обучение и с оръжие,но под формaтa нa лaгер-школи!

28.02 2016 в 17:30

Тоз пич не подаде ли оставка????

28.02 2016 в 15:57

Мръсотията?Бръсненето със студена вода?Строевата подготовка-леви,десни,стой,на ляяяво....нааа дясноооо....?Или простотията на фатмаците?

Неписаната презумпция е, че ще си направим същата казарма, каквато имахме едно време. Въпросът е "защо"?

Защо примерно в Израел няма такава казарма и младежите не бягат масово, както в Русия?

И защо у нас и учениците се чувстват като в казарма?

Да не би пък проблемът да не е точно в казармата, а другаде?

28.02 2016 в 14:51

Връщането на казармата е изключително тъпо и вредно решение. Откъде пари за казарма, та ние нямаме пари да си поправим двата МИГ-а, пенсионерите просят на улиците, за да преживеят до следващата пенсия, в Северо-Западна(ла) България хората нямат абсолютно никаква работа, а ние казарма връщаме! Да не говорим, че върне ли се казармата и малкото младежи които остават тук моментално след абитюрентския бал са на Терминал 2 в посока Запад!