Не можем да се разберем с Македония за почти нищо от историята

Йорданка Веселинова 26 февруари 2021 в 21:10 4917 0

Снимка МВнР

Дванайсетата поредна среща на съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси със Северна Македония завърши с подписването на протокола от деветата среща и съгласие за протокола от десетата, който се очаква бъде подписан до дни.

Няма постигнато съгласие обаче по темата за цар Самуил, съобщи на брифинг проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията от българска страна.

Протоколите, които историците от Скопие се съгласиха да подпишат

Успяхме да придвижим напред протокола от деветата среща. Постигнато е и съгласие за подписването на протокола от проведената миналата година десета среща на комисията, което е и "единственият положителен резултат от днешната среща", отбеляза проф. Димитров.

Имахме проблеми, които формално са от технически характер, но по своята същност са политически - те бяха свързани с настояванията на нашите колеги за една доста свободна употреба на определението "македонски", която се разминаваше с някои международни договори и нашите двустранни договори, каза още той.

Спорните теми

Не е постигнато съгласие по темата за края на Първото българско царство и за цар Самуил.

В пълно противоречие с бодрите твърдения от Република Северна Македония, че вече сме завършили Средновековието и вървим напред, всъщност ние сме някъде там в Х век и няма никаква крачка напред, коментира проф. Димитров.

Нашите колеги искат да се намери нов подход и нови оценки за това историческо време и за цар Самуил, които се разминават с оценката, по която имахме съгласие, когато предлагахме двойно честване, отбеляза той.

Сблъскваме се с едно странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с основни за научните изследвания принципи, а именно - уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите научни изследвания по тази тематика в световната историческа наука, каза още  съпредседателят на комисията от българска страна.

Той допълни още: "Нашите колеги си дават сметка, че тяхната позиция е практически труднозащитима, но упорито настояват да бъдат равнопоставени постиженията на световната медиевистика, в случая и на българската, и някои съчинения по тази тема, които са на местните историци и може би на няколко души от бивша Югославия."

За нас е крайно неприемливо упоритото бягство от определението "обща история", което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство. Доста странно звучи двойният стандарт, който те искат да лансират по отношение на учебниците и на публичните чествания, каза проф. Димитров. Той коментира, че "образованието е това, което формира обществените нагласи."

Насрочена е техническа среща след по-малко от две седмици, а 13-ата среща на съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси ще е през април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews