"Не мога да си обясня защо АБВ не иска промени в Конституцията"

Ивайло Анев 26 май 2015 в 17:37 2811 2

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев

Предложенията за промени в Конституцията се придържат към стратегията за съдебна реформа, затова не си обяснявам поведението на АБВ. Преди няколко месеца подкрепиха Стратегията, а сега са против. Подобно поведение саботира съдебната реформа.

Това заяви депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ).

Промените могат да бъдат приети от Обикновено народно събрание, коментира Делчев.

Доц. Пенчо Пенев, който е участвал и в писането на текстовете, застана с името си и заяви, че това е възможно, а АБВ говорят за мнения на експерти, чиито имена останаха неизвестни, каза още народният представител.

Според думите му разделянето на ВСС на две колегии и въвеждането на явно гласуване са препоръчвани многократно в докладите на Европейската комисия и действията в тази посока ще допринесат за положителна оценка в предстоящия през юни доклад.

"Времето е ключов фактор, защото на всеки шест месеца има доклад от ЕК на тема правосъдие и вътрешен ред, ако искаме добри резултати, трябва да покажем ясна воля за промяна", каза Делчев.

Той добави, че влизане в Шенген също е важна цел за РБ и на вицепремиера по европейските политики Меглена Кунева.

"Промените в Конституцията ще затвърдят принципите и ще дадат рамката на съдебната реформа, но основните промени ще бъдат направени в Закона за съдебната власт", каза Делчев.

Р"еформата в съдебната система и връщането на доверието на хората в нея е надпартиен въпрос и не бива да бъде използван за „извиване“ на ръце и политически придобивки", добави реформаторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!