"Не е Борисов този, който ще решава как да се борим с корупцията"

OFFNews 09 април 2015 в 19:32 6385 11

Не премиерът Бойко Борисов ще решава какъв модел за борба с корупцията ще използва страната ни, стана ясно от думите на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев пред bTV.

"Борисов - с цялото ни партньорство и сътрудничество в момента - не е човекът, който решава какво ще стане в България днес, утре или вдругиден", каза той по повод това кой модел за борба с корупция да използваме.

Премиерът Борисов тази седмица заяви, че страната ни няма да използва румънския антикорупционен модел, а този на Германия. Кънев обаче заяви, че все още нищо не е решено.

„Реформаторският блок смята, че българската прокуратура трябва да има по-малко правомощия, да бъде децентрализирана, а не властта да бъде съсредоточена в един човек, и с повече контрол”, посочи още Радан Кънев.

Според него главният прокурор е "свръховластен и неконтролируем" и той няма как да се бори срещу нещо, чийто продукт е.

„Сотир Цацаров наследи тези правомощия и си ги защитава”, подчерта още Кънев.

Радан Кънев коментира и днешното заявление на ДПС, че ще внесат вот на недоверие срещу министърът на здравеопазването Петър Москов. Според него ДПС И БСП атакуват най-силния министър на кабинета.

"Очаквах, че първият вот на недоверие ще е срещу Петър Москов. Това е едно нормално опозиционно поведение и е логично-стреля се по силните министри. Така опозицията стои по-добре", каза Кънев.

Той изрази надежда БСП този път да подкрепи ДПС при гласуването на вота на недоверие, за да стане ясно, че двете партии са заедно в опозиция и атакуват най-силния министър.

"Това е истинското противопоставяне и ако има такъв дебат в парламента, много ми се иска, и Реформаторският блок, и правителството ще излязат по-силни от него”, посочи той.

Според него ДПС няма конкретни възражения срещу здравния министър. Те дори подкрепяли инициативите на Москов, но политически са най-големите му противници. 

Кънев коментира, че РБ е във властта с мисия и според него я изпълнява.

"Работим в условията на тежка корупция, проникнала в административната и съдебната система. Сега, когато дойдохме на власт след години в опозиция, при нас идват хората, които са едни и същи при редица правителства, и казват „Дайте да продължаваме да си крадем”. Независимо от сменящите се правителства, едни и същи остават кръговете, които крадат и източват държавата”, обясни Кънев.

Според него в държава като нашата управниците трябва да имат страх. "Общественият натиск е много по-силен от всяка партия и от лидера на всяка партия. Днешните противници на тази реформа накрая ще припкат да я внасят, за да покажат подкрепа”, продължи Кънев.

Съпредседателят на РБ оцени като добро съревнованието за съдебната реформа. 

"В демокрацията реформата е реформа на мнозинството и на правителството. Документът ще влезе в Народното събрание с подписа на Бойко Борисов, а не на Христо Иванов. Не става дума за Христо Иванов и за Реформаторския блок, а за сериозно общо усилие”, подчерта Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки