Румен Гечев: Световната банка уволни правителството ни, СБ опровергава

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2015 в 13:30 10003 18

Снимка БГНЕС - архив

Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна.

От офиса на СБ в София обаче разпространиха опровержение, в което се твърди, че постоянният представител на СБ у нас е бил цитиран неправилно. 

Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас, каза бившият министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов. Гечев припомни, че вчера в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка), е направил тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България. 

„Нека правителството да излезе и да каже открито приема или не тези убийствени оценки. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство. Партньорство, водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство”, коментира народният представител. 

"Не е допустимо да се изважда от контекста обобщение на чужди мнения и те да се приписват на Световната банка", категорични са обаче от офиса на СБ в София. Г-н Томпсън оценява високо работните взаимоотношения и отличното сътрудничество между Правителството на България и Световната банка, подчертават от СБ.

Пълен текст на декларацията на БСП:

Вчера, 18 юни, в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) публикува тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции. Той изнесе обобщени оценки на чуждите инвеститори, които са систематизирани, обработени и верифицирани от Световната банка. Г-н Томпсън изведе четири основни извода, направени на основата на тези обобщения. Според тази водеща световна институция, за да оцелеят, чуждите инвеститори трябва да се съобразяват с четири основни правила. Цитирам представителя на Световната банка:

„Първо, да се избягва работата с правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса”, аргументира се Томпсън.
„Второто правило, е да се минимализират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор, изходът е неясен”.

„Третото правило е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците". 

„Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса". 

За реалното състояние на бизнес средата у нас може да се съди и от друго изказване на същия форум, направено от анализаторът от Световната банка г-н Сирдхард Шарма. Той ясно аргументира проблема за твърде голямата обвързаност между политическата власт у нас и бизнеса. Цитирам: "Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива". Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%. Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка. 

Уважаеми колеги, посланията на Световната банка в България са повече от категорични. С препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас. Нещо повече, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнесът да стои далече от правителството, те по същество поставят Слаба оценка на така наречените реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите. Сегашното правителство не само че не помага на бизнеса и не спомага за ускоряване на мижавия икономически растеж от 0.9% спрямо 2014г, но по същество пречи за неговото развитие.

Особено тревожна е оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас. Оценката, че единствено конкурентни са фирмите опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса кой във въпроса КОИ фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит. Скандално е, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с такива пристанали на властта фирми, защото рискуват техния бизнес да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос. 

Тези оценки намират потвърждение във влошаването на ключови макроикономически показатели, от които зависи икономическия растеж у нас. През първото тримесечие на 2015г е налице тенденция за спад в обема на преките чужди инвестиции. В същото време се свиват и вътрешните инвестиции, като по оценки на НСИ, бизнеса възнамерява да намали вложенията с над 35% през 2015г.

Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас. Този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава нашите оценки. Доказва, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори.

В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не приема тези убийствени оценки. Какви са неговите аргументи и кога ще започнат истинските реформи, които всички ние очакваме. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство, партньорство водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство. Изпълнението на тази нетърпяща отлагане задача е единственото условие за привличане на повече чуждестранни инвестиции и за стимулиране на бизнеса. Без това, българската икономика ще остане в клещите на стагнацията и безпътицата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.06 2015 в 10:16

Представителят на Световната банка бе цитиран от много медии и няма никакво двусмислие в препоръките му към чуждите инвеститори. Не е прав, разбира се, да твърди, че близостта с управляващите е непрепоръчителна. Напротив, колкото по-близо е една компания до управляващите, толкова по-успешно се развива.

20.06 2015 в 09:26

Това не беше ли оня, който помогна на виденов да фалира държавата? Горките негови студенти! Учи ги на отречена от практиката социалистическа икономика, която накратко се нарича "икономика на дефицита"!

20.06 2015 в 08:59

Ако е вярно - ОТЛИЧЕН за Световната банка.

20.06 2015 в 06:51

Ей, тва професорите лъжите за нищо ги нямат. Думите приписани на представителя на СБ са самата истина, но истина не от вчера, а от десетилетия. И са валидни не само за БГ, а и за целия регион. Проблемът е не само в ГЕРБ, а изобщо в сбърканата семка по тия ширини.

20.06 2015 в 01:05

Аре бе ШОРОШОИДИТЕ - що не цитирате представителят на Световната банка за България Тони Томпсън, а цитирате само Румен Гечев?

Публикувайте ТОЧНО какво е казал представителят на СБ, а не коментиращите неговите изказвания.

Ето го точния цитат:

„Ако сте чужда или нова компания в България и искате да успеете, избягвайте правителствените институции, колкото може повече.
4 правила за това как може да си успешен в България, ако си чужда или нова българска компания, която иска да инвестира на пазара у нас:

- Първо – да се избягват правителствените институции, колкото може повече, независимо, дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции.

- Второ – да се минимизират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор е много възможно да загубите.

- Трето – да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците.

- Четвърто – да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса.“

По-ясно от това здраве му кажи. Пълен провал на управляващите за създаване на благоприятна БИЗНЕС СРЕДА. Всеки ден ФАЛИРАТ все повече малки и средни бизнаси, други бягат в чужбина масово. Бизнес средата в странат става вече нетърпима. Всеки предприеча ще ви го каже, освен присламчилите се към политическата хранилка. Прав е Гечев.

19.06 2015 в 15:46

"каза бившият министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов"...

19.06 2015 в 15:11

той е прост, който се мисли за умен и се прави на прост. а когато прост се прави на прост - тогава простотията му се стича из крачолите на наполеонките му. както на този миризливец, гьонсурат и "професор" еба ти идиотите студенти ьом този кретен име професор.

19.06 2015 в 15:02

Гумен Речев! :D

19.06 2015 в 14:56

А аз си мислех, че само се прави на прост.

19.06 2015 в 14:52

"информационна полиция"

O_o

А тия ще бият ли като в Русия или само лоботомия?