Румен Гечев: Световната банка уволни правителството ни, СБ опровергава

OFFNews 19 юни 2015 в 13:30 10567 18

Снимка БГНЕС - архив

Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев в декларация от парламентарната трибуна.

От офиса на СБ в София обаче разпространиха опровержение, в което се твърди, че постоянният представител на СБ у нас е бил цитиран неправилно. 

Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас, каза бившият министър на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов. Гечев припомни, че вчера в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка), е направил тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България. 

„Нека правителството да излезе и да каже открито приема или не тези убийствени оценки. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство. Партньорство, водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство”, коментира народният представител. 

"Не е допустимо да се изважда от контекста обобщение на чужди мнения и те да се приписват на Световната банка", категорични са обаче от офиса на СБ в София. Г-н Томпсън оценява високо работните взаимоотношения и отличното сътрудничество между Правителството на България и Световната банка, подчертават от СБ.

Пълен текст на декларацията на БСП:

Вчера, 18 юни, в изказването си на кръгла маса за правната рамка за растеж и заетост в България г-н Тони Томпсън, постоянен представител на Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка) публикува тежки негативни оценки за състоянието на бизнес средата в България и особено за работата на правителството и неговите институции. Той изнесе обобщени оценки на чуждите инвеститори, които са систематизирани, обработени и верифицирани от Световната банка. Г-н Томпсън изведе четири основни извода, направени на основата на тези обобщения. Според тази водеща световна институция, за да оцелеят, чуждите инвеститори трябва да се съобразяват с четири основни правила. Цитирам представителя на Световната банка:

„Първо, да се избягва работата с правителствените институции колкото може повече, независимо дали правителството е регулатор или клиент. Има достатъчно доказателства за ненадеждност и непредсказуемост на правителствените институции според бизнеса”, аргументира се Томпсън.
„Второто правило, е да се минимализират договорите, с когото и да било. Ако внесете в съда дело за договор, изходът е неясен”.

„Третото правило е, да имате стратегия за придобиване на онези умения, които са необходими, и много от компаниите имат проблеми с липса на достатъчно квалифицирани хора с необходимите умения. Трябва да имате ясен план за това как да промените степента на умения на работниците". 

„Четвъртата откровена препоръка, получена от бизнеса, е да се избягва влизане в отношение със силните на деня на пазара, защото "те ще направят живота ви ад и ще ви изхвърлят от бизнеса". 

За реалното състояние на бизнес средата у нас може да се съди и от друго изказване на същия форум, направено от анализаторът от Световната банка г-н Сирдхард Шарма. Той ясно аргументира проблема за твърде голямата обвързаност между политическата власт у нас и бизнеса. Цитирам: "Това е случаят, когато фирми, които са свързани с властимащите, стават по-конкурентоспособни и бизнесът им върви по-добре. Когато политиците изгубят властта, рентабилността на фирмите направо се срива". Фирмите трябва да се чувстват защитени от закона, а не да се страхуват, че бизнесът или имуществото им ще бъдат отнети, допълни той. Даде пример от проучване, според което, ако се направят реформи, за да се чувства бизнесът по-защитен, брутният вътрешен продукт на глава от населението се увеличава с 500%. Извършването на тези реформи ще подобри конкурентоспособността на страната и ще доведе до по-стабилни икономически показатели, смята анализаторът от Световната банка. 

Уважаеми колеги, посланията на Световната банка в България са повече от категорични. С препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас. Нещо повече, освен че експертите на Световната банка предупреждават бизнесът да стои далече от правителството, те по същество поставят Слаба оценка на така наречените реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите. Сегашното правителство не само че не помага на бизнеса и не спомага за ускоряване на мижавия икономически растеж от 0.9% спрямо 2014г, но по същество пречи за неговото развитие.

Особено тревожна е оценката на Световната банка за състоянието на конкурентността и функционалността на пазара у нас. Оценката, че единствено конкурентни са фирмите опериращи под политическия чадър на властта, мултиплицира въпроса кой във въпроса КОИ фирми, трупат печалби в полза на управляващия политически елит. Скандално е, че тази водеща институция препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания с такива пристанали на властта фирми, защото рискуват техния бизнес да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е меко казано под въпрос. 

Тези оценки намират потвърждение във влошаването на ключови макроикономически показатели, от които зависи икономическия растеж у нас. През първото тримесечие на 2015г е налице тенденция за спад в обема на преките чужди инвестиции. В същото време се свиват и вътрешните инвестиции, като по оценки на НСИ, бизнеса възнамерява да намали вложенията с над 35% през 2015г.

Оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния и подвеждащ характер на изявленията на правителството за някакви жизнерадостни чужди инвеститори и подобрения в средата за правене на бизнес у нас. Този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции, както и израждането на пазарната конкуренция в открито толериране на избрани фирми, близки до властта, на практика потвърждава нашите оценки. Доказва, че те са реални и че зад чертаната от сегашното управление розова мъгла, не стои нищо освен нискокачествена пропаганда. По същество Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори.

В тази връзка, нека правителството да излезе и да каже открито приема или не приема тези убийствени оценки. Какви са неговите аргументи и кога ще започнат истинските реформи, които всички ние очакваме. Ако правителствената коалиция 4+1 не може да се справи с предизвикателства, по-добре да си пише оставката и да даде възможност за формирането и провеждането на реални реформи, водещи до ефективно партньорство между бизнес и правителство, партньорство водещо до изграждането на конкурентоспособно пазарно стопанство. Изпълнението на тази нетърпяща отлагане задача е единственото условие за привличане на повече чуждестранни инвестиции и за стимулиране на бизнеса. Без това, българската икономика ще остане в клещите на стагнацията и безпътицата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!