Наредба на Здравното министерство отменя плащанията и даренията

OFFNews 16 март 2016 в 08:03 3244 6

Наредба на Здравното министерство отменя плащанията и даренията

Нова наредба на Министерството на здравеопазването забранява на болниците да искат дарения от пациентите, както и искането на пари от майки на деца до 7 годинки, за да останат с тях в лечебното заведение. Промените ще бъдат приети днес на заседание на Министерския съвет. Преди месец проектът на наредбата беше предложен за обществено обсъждане и е съобразен с някои от направените предложения.

С тях даренията в болниците се забраняват, но не изцяло, а само в периода около приема и лечението на пациента. И това не е предложение на пациентски организация, а на Здравната каса.

Това е проблем, който е свързан с множество постъпили жалби от пациенти, които са принуждавани да правят дарения на лечебните заведения по време на тяхната хоспитализация или след като се изписват. За да си вземат епикризите им искат да направят дарение и заради това ние написахме че в рамките на месец преди по време и след хоспитализация не можеш да го притискаш да ти прави дарение на болницата. Ако иска да направи дарение това може да го направи във всеки един момент това никой не може да го забранява, коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от БНТ. 

Не се допуска и доплащане за придружител на лица с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно. Промените прецизират доплащането на допълнителни услуги, пожелани от пациента - като самостоятелна или луксозна стая.

Таксата за избор на лекуващ лекар или екип остава, но само ако преди това пациентът е подробно информиран кой и какви процедури ще извърши, назначени служебно. Пациентът също така може да настоява и да доплати за допълнителни сестрински грижи. 

Наредбата определя и реда за създаване на листи на чакащи при планов прием и срок до 2 месеца, в който болният трябва да получи помощ. Листите ще бъдат публични, без лични данни, за да не се допуска предреждане. И пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват или променят реда на планираните пациенти. Наредбата регламентира и идентификационен номер, чрез който пациентите ще потвърждават получената медицинска помощ. Номерът, както вече прие здравната каса, ще се генерира чрез пръстов отпечатък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!