Наредба на Здравното министерство отменя плащанията и даренията

OFFNews Последна промяна на 16 март 2016 в 08:03 2863 6

Наредба на Здравното министерство отменя плащанията и даренията

Нова наредба на Министерството на здравеопазването забранява на болниците да искат дарения от пациентите, както и искането на пари от майки на деца до 7 годинки, за да останат с тях в лечебното заведение. Промените ще бъдат приети днес на заседание на Министерския съвет. Преди месец проектът на наредбата беше предложен за обществено обсъждане и е съобразен с някои от направените предложения.

С тях даренията в болниците се забраняват, но не изцяло, а само в периода около приема и лечението на пациента. И това не е предложение на пациентски организация, а на Здравната каса.

Това е проблем, който е свързан с множество постъпили жалби от пациенти, които са принуждавани да правят дарения на лечебните заведения по време на тяхната хоспитализация или след като се изписват. За да си вземат епикризите им искат да направят дарение и заради това ние написахме че в рамките на месец преди по време и след хоспитализация не можеш да го притискаш да ти прави дарение на болницата. Ако иска да направи дарение това може да го направи във всеки един момент това никой не може да го забранява, коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, цитиран от БНТ. 

Не се допуска и доплащане за придружител на лица с увреждания, които не могат да се обслужват самостоятелно. Промените прецизират доплащането на допълнителни услуги, пожелани от пациента - като самостоятелна или луксозна стая.

Таксата за избор на лекуващ лекар или екип остава, но само ако преди това пациентът е подробно информиран кой и какви процедури ще извърши, назначени служебно. Пациентът също така може да настоява и да доплати за допълнителни сестрински грижи. 

Наредбата определя и реда за създаване на листи на чакащи при планов прием и срок до 2 месеца, в който болният трябва да получи помощ. Листите ще бъдат публични, без лични данни, за да не се допуска предреждане. И пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват или променят реда на планираните пациенти. Наредбата регламентира и идентификационен номер, чрез който пациентите ще потвърждават получената медицинска помощ. Номерът, както вече прие здравната каса, ще се генерира чрез пръстов отпечатък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2016 в 16:31

за пръстовия отпечатък при лечението ....

Извадих гореща тавата с ориза от печката

и на двете ръце пръстите ми са изгорени.

И дюкяна не мога да си разкопчая
та ще трябва министъра да ме разкопчае
и да си вземе сам отпечатък ....

16.03 2016 в 11:49

А кое в България е дофинансирано?
И,като здравеопазването не е дофинансирано, с какви пари 90% от децата на лекарите учат в чужбина при положение, че не е задължително?
Никакви дарения и точка. Който не ще да лекува в държавните заведения - вънка, аман от кожодери и мародери.

16.03 2016 в 11:12

Важно е да се знае следното .Здравеопазването е НЕДОФИНАНСИРАНО ! На разбираем език е ,че парите ,които плаща касата не покриват 100% разходите и се налага доплащане. Познайте сега ,когато и това се забрани каква абсолютна мизерия ще стане . Така наречените пътеки ,които плаща касата не покриват ток,вода ,парно,интернет ,телевизия ,дезинфекция ,ремонти ,комунални услуги и т.н. Пациентите трябва веднъж завинаги да разберат ,че техен враг не е лекаря ,а системата като цяло.

16.03 2016 в 10:20

И какво предлага Димитър, че никой не разбра?

16.03 2016 в 08:49

През цялото време фокусът е грешен. Министерството се опитва да спре допълнителното финансиране на болниците, чрез доплащане от пациенти, а не си задава какво искат болниците, че да са готови да се излагат по този начин пред пациентите. Изглежда нещо в заплащането куца.Вземете 91 КП - БРОНХОПНЕВМОНИЯ И БРОНХИОЛИТ ПРИ ЛИЦА НАД 18 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ. Пътеката е 7 дни, лечението струва 450 лева.
Как смятате, че може да се покрият ефективно лекарства, изследвания, заплати на медицински висококвалифициран персонал, поддържащ персонал, битови сметки, амортизации по сграда, храна на пациента и други допълнителни харчове с такава сума за 7 дни?
Ако на лечебните заведения се заплаща адекватно и няма лимити за дейността, няма да има стремеж за приемане на изкуствени пациенти, допълнителни такси и така нататък.
Проблемът не е само този естествено. Има и доста кражби и огорчени сърдити хора по държавните болници, които допринасят за лошото състояние на системата, но опитите да се запази сегашното ниво на заплащане, без допълнителни такси не водят до нищо добро за самите пациенти.

16.03 2016 в 08:31

"и заради това ние написахме че в рамките на месец преди по време и след хоспитализация не можеш да го притискаш да ти прави дарение на болницата"

Предричам епидемия от забавени епикризи.