Наесен с песен депутатите се местят в бившия Партиен дом

Йорданка Веселинова 31 юли 2023 в 14:18 5148 7

Снимка Архив

Депутатите излязоха в едномесечната си лятна ваканция след серия от нощни заседания. Наесен обаче те ще се завърнат в сградата на бившия партиен дом.

Така точно три години след протестите от лятото на 2020 г., около които парламентът се премести в сградата на бившия партиен дом, депутатите отново ще работят там. Сградата, за която се похарчиха милиони, стоеше заключена в последните години заради решение на Ива Митева, която като председател на 45-ото НС разпореди преместване. Оттогава насетне пленарните заседания се водят само в сградата с надпис "Съединението прави силата".

През тези три години групата на ГЕРБ-СДС редовно е поставяла въпроса за връщане в партийния дом, коментираха пред OFFNews представители от ръководството на Народното събрание. Сега обаче парламентарните групи са стигнали до консенсус, като формалната причина за новата "миграция" е нуждата от спешен ремонт на покрива и вентилационната система.

Засега нагласите са преместването да е само временно, но за неопределено дълъг период. Народни представители, с които OFFNews разговаря, изказват противоречиви мнения - за едни Народното събрание трябва да заседава на сградата на "Цар Освободител", за други обаче тя е твърде малка и тясна, скамейките в пленарна зала са неудобни, а фотографи снимат телефоните им, нарушавайки личното им пространство.

Лично пространство без журналисти?

Преместването през 2020 г. провокира сериозна реакция от журналистическата гилдия. Работата в партийния дом възроди отношението към журналистите от времето на соца - парламентарните репортери бяха натикани в мазето, без достъп до депутатите и в зала без прозорци с възможност само да гледат пленарните заседания на монитор.

Към този момент депутатите обещават, че журналистите няма да бъдат поставяни в изолация. Очаква се дори тази седмица да се проведе среща в новата сграда, по време на която репортерите да изложат всичките си предложения и възражения. Нагласите са да има микс зони, в които ще имат право да влизат както депутати, така и журналисти. Ще има и такива обаче, до които репортерите няма да имат достъп. Обещанията засега са, че гилдията няма да бъде запращана в мазето. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  2550

  7

  alfakentavur

  31.07 2023 в 15:57

  edin slep, а защо това не се случи, когато веднъж вече се преместиха там? Даже си работиха известно време.

  528

  6

  user4eto

  31.07 2023 в 15:49

  Да се местят където им душа сака.
  Важното е работа да вършат.

  8000

  5

  Blagovest Cvetanov

  31.07 2023 в 15:48

  А комунистическите символи ще бъдат ли премахнати от сградата?

  11978

  4

  edin slep

  31.07 2023 в 14:56

  Именно, с протести. Партийния дом е символ на антипарламентаризма, на диктатурата. Нека са им там кабинетите, нека са им там комисиите, но парламента си има сграда и там и трябва да заседават.

  2550

  3

  alfakentavur

  31.07 2023 в 14:47

  С протести да искаме Народното събрание да не заседава в една сгруда, а в друга?

  11978

  2

  edin slep

  31.07 2023 в 14:41

  За толкова години как пък не обявиха архитектурен конкурс, за да преработят фасадата на тази грозотия, най-малкото да махнат грозния герб, може и куличката.

  Ама на комунетата си им харесва, мило, родно ...

  Ако до есента не се приключи ремонта на покрива на парламента и решат да си останат в партийния дом, ще трябва да ги изкараме от него с протести.

  2550

  1

  alfakentavur

  31.07 2023 в 14:24

  Отново.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите