Нели Куцкова: Подкрепяме полицаите, но не и блокадите

OFFNews 06 ноември 2015 в 10:35 2679 2

Нели Куцкова: Подкрепяме полицаите, но не и блокадите

Съдийската гилдия е солидарна с възмущението на служителите в МВР, но не подкрепя блокадите. Това е становището на Съюза на съдиите в България (ССБ), които в четвъртък излязоха с открито писмо по повод протеста на полицаите. 

Пред Нова телевизия съдия Нели Куцкова обясни, че не е приемливо да се правят промени на тъмно и в последния момент и с промени в преходните и заключителни разпоредби на един закон да се променят други.

Ние, съдиите, нямаме право да правим политически анализи. Това, което казваме в нашето становище, е, че, от една страна ние не можем да подкрепим такива действия, които нарушават обществения ред, от хора, които по професионалните си задължения трябва да го опазват. Имам предвид блокирането на улиците, което затруднява гражданите. От друга страна обаче, ние напълно разбираме и се солидаризираме с възмущението на полицаите за начина, по който се посегна на техните възнаграждения. Не съм икономист, всички съзнаваме, че държавата е в тежко състояние, че правителството не може да върже бюджета. въпросът е, че абсолютно на тъмно, в последния момент, точно след изборите, когато полицията беше много заета, изведнъж се оказа, че с преходни и заключителни разпоредби се променя техният закон. По същия начин беше направен опит и нашият закон да се промени, което е абсолютно противоконституционно и в това отношение ние наистина споделяме възмущението на полицаите", коментира Куцкова. 

Тя напомни, че в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета е било предвидено всяка година правителството да определя заплатите в съдебната система. "Което е категорично противоконституционно и противоречи на всякакви международни стандарти. Мисля, че накрая и самият министър Горанов призна, че това е в противоречие с Конституцията", каза Куцкова.

Тя обясни, че поведението на правителството, с което се противопоставя една гилдия на друга, е неприемливо.

"Това, което на нас ни направи впечатление, е, че в момента, в който полицаите реагираха срещу опитите да им променят закона, първата реакция на г-н Борисов беше да ги противопостави на съдиите: Идете и протестирайте пред Съдебната палата. Ние категорично се противопоставяме на това, защото няма да се решат проблемите, като се насъскват едни срещу други. Имаме вече опит по времето на управлението на г-н Цветанов, когато съдът му беше виновен за всичко. Слава богу, полицаите не се поддават на това да се настройват срещу съда", коментира тя.

Съдия Куцкова смята, че реформите и в съда, и в МВР са неизбежни, защото в тях се наливат много средства, но хората остават недоволни от работата им.

"Но това трябва да се мисли разумно, интелигентно и дългосрочно, а не днес да резнем един закон, утре ще насъскваме полицаите срещу съдиите, другия ден съдиите срещу полицаите", каза тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!