На тъмно и набързо: Хартиената бюлетина може да се завърне още следващата седмица

Йорданка Веселинова 08 ноември 2022 в 11:51 2468 2

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Избори

Хартиената бюлетина може да се върне още в края на следващата седмица, решиха депутатите.

Днес бе обявено, че срокът за предложения към общия законопроект, изготвен миналия петък, ще бъде седем дни. След това законопроектът ще влезе за второ четене в комисия, а след това и в зала.

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова опита да удължи срока за предложения, а респективно и прокарването на промените - от 7 на 14 дни. Опитът се оказа неуспешен, като предложението ѝ събра подкрепата на ПП и "Български възход". От "Възраждане", които се обявиха против връщането на хартиената бюлетина, бяха против това предложение.

В петък след края на пленарния ден се проведе извънредно заседание на парламентарната правна комисия, по време на което трите законопроекта за промени в Изборния кодекс - на БСП, "Възраждане" и "Демократична България", бяха обединени в общ текст. За заседанието се разбра от завоалирано съобщение на сайта на Народното събрание, в което не се съобщаваше нищо за ИК, но се цитираше част от Правилника на НС, отнасящ се до хипотезата за обединяване на законопроекти. (До момента такава възможност има само за ИК - б.а.) Така минути след като приеха на първо четене връщането на хартиената бюлетина, депутатите се събраха по тъмно и без стрийм, за да работят по промените в изборния закон. (Заседанието не се излъчваше на живо. OFFNews направи опит да изиска излъчване, но такова нямаше - б.а.)

Колко бързо да върнем бюлетината

Още в първия ден на 48-ото Народно събрание БСП внесе стария си законопроект за промени в изборното законодателство. Левицата, от която се чуваха призиви за увеличение на помощите и компенсации за домакинствата и бизнеса, вместо с това се захвана първо с промените в ИК.

Приоритетна битка: В първия ден на парламента БСП поиска връщане на хартиената бюлетина

След две седмици спорове - първо за председател на парламента, а после за комисиите, депутатите започнаха работа по същество. Така миналата седмица в програмата на парламента изненадващо бе заложено и разглеждането на проектозаконите в ИК. Това се случи още преди текстовете да са минали в комисия, което не е стандартна практика.

БСП, ГЕРБ и ДПС формираха ''мнозинство хартиена бюлетина''

Няколко часа по-късно, по време на първото заседание на правната комисия, промените в ИК минаха набързо и без никакъв дебат. Вместо обществено обсъждане за ползите и опасностите, в комисия бе докаран кашон с папки с подписи в подкрепа на бюлетината. Тази инициатива на Недялков, Блъсков и Стъки бе една от опорките на ГЕРБ и ДПС, според които обществено обсъждане не било нужно, щом имало подписка.

Недялков, Стъки и Блъсков събрали 110 000 подписа срещу машинния вот, ГЕРБ ги подкрепи

В петък очаквано ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП върнаха бюлетината на първо четене. Вечерта се проведе заседанието на правна комисия и законопроектите бяха обединени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!