МВР ще публикува списък със 100 ''фрапиращи случая на трупчета'' в прокуратурата

Бойко Рашков анонсира предстоящи сериозни промени на централно и местно ниво в МВР

Рени Петрова 31 март 2022 в 13:55 5976 3

Снимка БГНЕС/Зара Русева-Архив

Нашите политици очевидно в годините назад бяха до такава степен свикнали с тази корупция и да разнасят куфарчета с пари, че реакцията на МВР ги изненада. Не се затруднявахме да събираме данни. Трудно се доказва вината окончателно, но специално за разследването не беше трудно.

Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след годишния отчет на ведомството в Гладна дирекция "Национална полиция". 

По думите му досега след избори е излизал един политик и е казвал: "Аз пак ги бих!". "Но миналата година за първи път изборите бяха честни. Направихме си анализа. Отбелязахме къде има партии без естествен електорат. Обясняваме си как се е случило това. Не са ни стигнали силите да противодействаме активно във всяка една посока. Но в сравнение с април - през юли и ноември регистрирахме трикратно увеличение на досъдебните производства за изборни престъпления", добави той.

Вътрешният министър каза още, че публично са се появявали хора, които не са се страхували да кажат, че са получили пари от партия. "Имаше един случай от Плевен, където мъж показваше парите – 60 лева и каза, че той и съпругата му са получили по 60 лева от ГЕРБ. Така че не е трудно да се съберат доказателства", заяви Рашков.

Според него проблемът е с корумпирането на гражданите, защото са редки случаите, при които се откриват "хората с куфарчетата".

"Обикновено са хора, получили субсидии. Малко са новите партии, които да разполагат със средства като ГЕРБ и ДПС, за които тези пари не представляват никакъв проблем. Откривахме най-често престъпления, които са извършени в ползва на двете партии. Това трябва да се знае от обществото. Резултатите са налице", категоричен е той.

Министърът допълни, че вече има влезли в сила съдебни актове, но става дума за наказания с изпитателен срок - "тоест хората, които купуват, обикновено получават условни присъди".

Рашков обясни, че ръководството на МВР иска да направи сериозни промени на централно и местно ниво, защото законът трябва да обслужва обществените потребности, а не един или друг.

"Министерството е застинало с десетилетия. Промените няма да бъдат такива, че да намалят способността му да изпълнява своите задачи и функции. Излизането на идеите извън МВР доведе до множество мнения от различни общински съвети, които не са съгласни да пипнем каквото и да е по отношение на МВР структурата. Не искат! За съжаление, някои от нашите политици искат да кадруват", категоричен е той.

Магистрала "Хемус"

Рашков коментира, че никога досега не се е случвало някой да обърне внимание по какъв начин се изграждат магистралите в България:

"Нито прокуратурата, нито предишното ръководство, нито ДАНС са се интересували от това дали законосъбразно се извършва строителството. Това бездействие случайно ли е, защото с идването на първия служебен кабинет започнахме проверки. Къде бяха тези ръководители, които сега са народни представители? Защо по тяхно време не започна проверка за начина, по който се строи "Хемус"? От май 2021 г. досега установяваме изключително тежки престъпления и присвояване на огромни ресурси, които са получавани от една банка по необичаен начин". 

По-рано директорът на ГДБОП Калин Стоянов коментира, че неправомерно са усвоени около 60 млн. лв. от строителството на Лот 5. 

"През лятото на 2021 г. има образувани досъдебни производства в ГДБОП. Едното е за пране на пари, а другото - за неправомерно усвояване на данъчен кредит и невнасяне към държавния бюджет. Има още една проверка, която е приключена в ГДНП - обемна, и е предадена на 8 декември в прокуратурата. Надяваме се, че няма да останем с един обвиняем. Важно за нас е да установим до кого са достигнали определените пари, а не е важно дали са в чанта, плик, или друго, а е важно какво се е случило", каза Стоянов. 

Рашков обясни от своя страна, че тези милиони не са на бизнесмен, а са от държавния бюджет. Бдели са (институциите - бел. ред.) за спокойствието на предишните управляващи. 

"2/3 от фонда за бедствия и аварии са изхарчени за 2-3 месеца"

"Докато напуснат властта миналата година ГЕРБ са изхарчили, раздали са около 2/3 от държавния фонд за бедствия и аварии", каза вътрешният министър.

По думите му фондът е около 80 000 000 лева, който трябва да се разходва в рамките на бюджетната година и ако някъде се случи нещо подобно на станалото в Триград и Благоевград, Смолянско - наводнения, бедствия и аварии, да може държавата да реагира. Има случаи на разходи, които учудват меко казано. Финансирани са "техни" общини със средства, които не са оправдани. 

"Прокурорки ни учат на право и четат лекции"

Бойко Рашоков коментира и последните брифинги на прокуратурата, като според него "млади прокурорки ни четат лекции и ни учат на право".

"Всички ние вкупом - аз, министърът на правосъдието, Христо Иванов и други юристи, не знаем правото, Конституцията, Наказателния кодекс, само те знаят. Ние сме нарушавали основни принципи като върховенството на закона и правото. А аз се питам тези, които се опитват да четат лекции от Съдебната палата, защо мълчаха и съдействаха за нарушенията за строителство на магистрали, язовири, ремонти на свлачища, детската болница и други, други - те са много", попита той. 

По думите му това разбират може би прокурорките за върховенство на правото.

Рашков даде пример с МВР, които "не бездействат", а от миналата година проверяват служителите си, защото ги подозират в извършването на престъпления.

Стана ясно и че главният секретар на МВР е подал сигнал до Инспектора на Висшия съдебен съвет за това, че от 2018 г. до сега "така любимата на някои специализирана прокуратура не е предвижила 25 досъдебни дела или преписки за 25 организирани престъпни групи: "Нямаме отговор какво е направено. Осигурени е спокойствието на тези 25 ОПГ да действат в страната. На свобода са". 

МВР ще публикува списък с около 100 "фрапиращи случая", които са "на трупчета" в прокуратурата от месеци и години

"Подготвили сме около 100 фрапиращи случаи, приключили от МВР и изпратени в прокуратурата, където стоят там с месеци и години. Няма информация дали се движат, прави ли се нещо, или се ослушват дали ще навредят на някои от близките на Гешев, на бившите управляващи и затова ги държат. Ще публикуваме този списък и ще имате пълната свобода да четете", каза още вътрешният министър. 

Той се обърна към журналистите да питат Гешев за тези преписки, защото и той трябва да има някакви ангажименти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

31.03 2022 в 16:14

А Прокоратурата ще публикува ли 100 случая с бездействие, превишаване на правата и пр. простъпки на МВР?

11462

1

dardorel

31.03 2022 в 15:50

Тоя друса нонстоп...