МС отговори на прокуратурата, ще покаже на гражданите как да пращат сигнали директно до Кьовеши

Ружа Райчева 29 март 2022 в 17:55 4754 4

Лена Бориславова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Лена Бориславова, говорител на правителството

От утре ще започне да функционира специална подстраница към страницата на Министерски съвет, на която ще ви информираме за законодателната дейност в Минситерството на правосъдието, как гражданите да подават най-лесно сигнали до Европрокуратурата, както и с актуални новини във връзка с другите действия на органите на изпълнителната власт.

Това заяви на брифинг в МС говорителят на правителството Лена Бориславова. По-рано днес прокуратурата за пореден път се оплака от "системното нарушаване на върховенството на закона и принципа на разделение на властите от страна на представители на изпълнителната и законодателната власт".

"За нас буди удивление редица факти и поведение на прокуратурата. Като пример бих дала, че им отне повече от 2 години, за да пожелаят да разпитат лице, готово да даде показания за извършени престъпления и корупция. В същото време, за по-малко от 2 часа българската прокуратура успя да открие досъдебно производство срещу вицепремиера Василев - за участие в разговор, в който той не е участвал и не се е състоял", заяви Бориславова по повод впечатляващо скоростното образуване на досъдебно производство срещу Василев

Тя заяви, че прокуратурата е "поканила" правителството да изпрати лист с политически личности, които те могат да разследват. "Искам ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителна власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Нейна роля е да помогне на прокуратурата да разследва когото пожелае, ако има достатъчно данни", каза Бориславова. 

Говорителят на правителството помоли "прокуратурата да не налага старите си навици чрез такива писма".

"От името на изпълнителната власт искам да подчертая и изразя своята надежда, че българската прокуратура ще започне да работи ефективно. Искрено вярвам, че ще разпредели работата си поне равномерно между това да дава пресконференции и да разследва", каза още Лена Бориславова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

4

alfakentavur

29.03 2022 в 20:37

А правителството дали разбра, че Европрокоратурата разследва само злоупотреби с евросредства и ДДС измами?
Че представям си като завалят "директно до Кьовеши" едни сигнали от типа "Кравата на съседа ми изяде люцерната"...

75

2

230 млрд баксов

29.03 2022 в 18:32

"...как гражданите да подават най-лесно сигнали до Европрокуратурата..."
Много добро! Колкото повече пряка демокрация, толкова по притисната ще бъде мафията.