МОН провери дисертацията на Пламен Николов и установи, че информацията за нея е ''твърде оскъдна''

Дисертацията може да бъде прочетена на място в НАЦИД, а от МОН изразиха готовност да я публикуват със съгласие на автора

OFFNews 02 август 2021 в 14:10 59731 0

Пламен Николов

Снимка БТА/Минко Чернев

Пламен Николов

Министерството на образованието и науката реши да провери дисертацията на номинирания за министър-председател в правителство на "Има такъв народ" Пламен Николов и установи, че информацията за нея е "твърде оскъдна".

От ръководеното от професора по физикохимия и член на Комисията по академична етика Николай Денков ведомство изпратиха прессъобщение до медиите, в което се казва, че Висшата атестационна комисия е предала през 2005 г. дисертацията на Пламен Николаев Николов в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и в тогавашния Централен институт за научно-техническа информация (ЦИНТИ) без задължителната информационна карта. В информационните карти се описват детайли като кратко резюме на дисертационния труд, дата на защита, членове на научното жури и др.

"Това е изрично отбелязано в опис на дисертационни (хабилитационни) трудове, депозирани от ВАК, с номер № 91 от 16 май 2005 г., който се съхранява в Националния център за информация и документация (НАЦИД) към Министерството на образованието и науката (МОН) - наследник на ЦИНТИ. Документът се позовава на протокол № 13 от 18 октомври 2004 г. на научна комисия 12 на ВАК" - уточняват от министерството и подчертават, че "поради този факт информацията за тази дисертация (...) е твърде оскъдна".

Образователната и научна степен „доктор“ на Пламен Николаев Николов е присъдена със свидетелство на ВАК с № 29 412.

От МОН обясняват защо са проверявали дисертацията така: "Проверката беше извършена в отговор на силния обществен интерес и множество запитвания от медии, отправени до пресцентъра на МОН и до НАЦИД".

Научният ръководител на Пламен Николов: Интелигентно момче. Може да успее, ако избере най-добрите в екипа си

До 2011 г. основните данни за лицата, придобили образователната и научна степен „доктор”, научна степен „доктор на науките“, както и за лицата, заемащи академична длъжност, първоначално са вписвани в поддържаната от ВАК документация и електронна база данни.

През 2011 г. след промяната на Правилника за прилагане на закона за развитие на академичния състав в Република България, тези данни са прехвърлени в „Електронна база данни за защитените дисертационни трудове и списък на хабилитираните лица в Република България” на НАЦИД.
Тогава са мигрирани за пръв път и данните за Пламен Николаев Николов. Партидата му е мигрирана отново на 3 октомври 2018 г. без никакви промени от първото й прехвърляне на 12 юли 2011 г.

Това означава на практика, че данните, фигуриращи в момента в „Регистъра на лицата, придобили образователна и научна степен „доктор” и/или научната степен „доктор на науките”, на защитените дисертационни трудове и на хабилитираните лица в Република България” (РАС), който може да бъде открит на сайта на НАЦИД, са непълни, поради липсата на информационната карта от 2005 г.

Дисертацията на Пламен Николов постъпва в НАЦИД с цитирания вече опис. Тя е обработена и заведена във фонда на библиотеката на НАЦИД през септември 2005 г. с инвентарен № 135 в инвентарна книга № 3. В Книгата за движение на библиотечните фондове е под № 48 от 02.09.2005 г. Получила е сигнатура за хранилище 8487. През 2016 г. библиотеката на НАЦИД се присъединява към електронния каталог COBISS и след мигриране на библиографското описание на дисертацията се вписва сигнатурата и инвентарния номер.

Информацията за дисертацията може да бъде намерена на следния линк: https://plus.bg.cobiss.net/opac7/bib/1262594276#full.

Дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен и в библиотеката на НАЦИД. МОН има готовност да го публикува след изразено писмено съгласие на автора, пишат още от министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки