Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Миков не иска по история да се учи за социалистическа България

Лидерът на БСП обвини Кунева, че ще довърши ликвидацията на образованието

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2016 в 13:55 6708 25

"Не може опозицията да подкрепя персонални промени в кабинета. Няма да подкрепим Меглена Кунева за образователен министър, защото тя ще довършва ликвидацията на българското образование, която започна при предишния мандат на ГЕРБ. Кунева се захваща да изпълнява една дясна политика в образователната сфера, предлагана от ГЕРБ".

Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред Дарик радио.

По думите на Миков основният проблем в образованието е, че се прокарва закон, който премахва Закона за народната просвета - това прави образованието по-недостъпно, по-далечно от хората, разбива единната държавна образователна система.

Лидерът на БСП даде пример с разделянето на учебната програма на задължителна и такава, която ще определят училищата, според възможностите си и желанията на учениците. Наред с това се въвежда и домашно образование, което създава условия вкъщи да се учи например ислям и други религии, твърди Миков.

„Това е труден и тежък закон, който ще затрудни изключително прилагането на законодателството. Прочитът му е противоречив. Няма яснота как изглежда учебната програма на българския ученик. Местят се произведения като „История славянобългарска“, класици като Ботев, Вапцаров, Смирненски, вкарва се идеология – неолибералната идеология. Образованието се натоварва с политически очаквания“, посочи Миков.

„Чувам също, че някои искат да се изучават периоди от историята, които не са история, а са свързани с актуалната политика“, добави лидерът на левицата. По думите му става въпрос за социалистическия период и този след 1989 г., които могат да имат противоречиви тълкувания. За да се изучават, трябва да е минало достатъчно време, за да не бъде натоварен прочитът им със съвременна политика, подчерта Михаил Миков.

Лидерът на БСП определи като "абсурдни предложенията на десницата, предвиждащи глоба за българските граждани, които пазят портрет на Живков, Сталин, Димитров".

„Търси се някакъв нов живот на десницата чрез антикомунизма“, коментира Михаил Миков.

В София се готви „Луковмарш“, а управляващите не предприемат нищо, добави председателят на БСП.

Според Миков, с оглед на ударите, които "бяха нанесени на българските специални служби", има достатъчно основания комисията по досиетата да се закрие, "особено сега, когато има нови предизвикателства за националната сигурност и България трябва да пази своите тайни, както го прави турската, американската, руската държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.02 2016 в 19:26

След 1989 г само 5 години сме имали власт без комунисти.ГЕРБ си е милиционерска партия.Живяла си добре,защото тогава е било живот на вересия.Сега плащаш вересията,която са сътворили твоите другари.
А виж какво направи омразния ви "циганин" Иван Костов: За 4 години и 2 месеца време от срутената държава която му остави Жан Виденов създаде държава с 5.6% ръст на БВП. А 70% от този БВП беше изработен от частният сектор който не съществуваше по-рано, а се появи вследствие на "бандитската" приватизация на Иван Костов. Сега ревем за 0.3% ръст на БВП. От хазна оглозгана до кокал остави 3.6 млрд. фискален резерв, като плащанията към МВФ изпреварваха вземанията. Към края на този му мандат заработиха 860 000 частни фирми. Безработицата намаляваше с бързи темпове, а чуждите инвестиции растяха. За този мандат проведе пенсионна, данъчна и голямата част от здравната реформа. За този мандат (само за ЕДИН мандат!!!) възстанови доверието на международните финансови институции към България и преодоля външнополитическа изолация

31.01 2016 в 21:05

№ 22-Пенсиите са ниски ,защото стандартът на живота в социалистическа България беше толкова нисък,че бяхме не години ,а векове назад зад нормалните държави,тези ,които не живяха в комунизъм! №23-И след 1990 година до днес НЕ МОЖАХМЕ да живеем в демокрация ,нито пак в КАПИТАЛИЗЪМ!...Защото след като комунистите си извършиха преврата и свалиха от власт бай-тошо ,ТЕ първо си изнесоха награбените милиарди в чужбина,а по-късно си ги внесоха,разпределиха си ги по-между си и на синовете и дъщерите си,направиха си фирми /защото тези неща стават с пари/ и си осъществиха своя посткомунизъм...а електоратът им е нужен само да гласува за тях!...Социалната им политика е само пропаганда!

31.01 2016 в 20:08

Верно е, при СОЦИАЛИЗМА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БЕШЕ БЕЗПЛАТНО.

Но понеже тук става дума за образованието, сме коментирали само това. Отличниците получаваха и ДЪРЖАВНИ СТИПЕНДИИ. За учащите се имаше зимни и летни БЕЗПЛАТНИ ПОЧИВКИ НА МОРЕ И ПЛАНИНА по 20 дни, като дори им се изплащаха и пътните за отиване и връщане.

Ползването на училищната и студентската спортна база беше също БЕЗПЛАТНО. Учащите се спортисти получаваха отделно СПОРТНИ СТИПЕНДИИ. Ученическите и студентски столове предоставяха вкусна, евтина и питателна храна.

Обаче западняците ни лишиха от всички тея ГОЛЕМИ СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ НА СОЦИАЛИЗМА и ни дадоха само един ГОЛЯМ еврогейско-педероатлантически *УР + ТРЕТИ ПОЛ и ГЕЙ БРАКОВЕ.

Честит ви КАПИТАЛИЗЪМ!

31.01 2016 в 14:13

Професор Балкански, при социализма не само образованието беше безплатно. Медицинското обслужване също. Така е сега и във Великобритания. Англичаните да не би са социалисти? При социализма майка ми взимаше 95 лева пенсия и плащаше: телефон 2-3 лева, парно 13-15 лева, ток 3-4 лева , такса за телевизор 10 лева годишно /0,87 лв. на месец/, данък на апартамента с включен данък смет 7,80 лв /0,65 лв.месечно/.Всяка година ходеше на море с карта от профсъюзите.
Сега: Пенсионер с 250 лева пенсия плаща:15-20 лева телевизия и телефон, 170-180 лв.годишно данък за апартамента /15 лева месечно/, ток около 60 лева месечно, парно около 100 лева месечно ЦЕЛОГОДИШНО!
Имам 3 по математика, изчислете сами.
С такива разходи пенсионерът сега не може и да си мечтае за море, освен ако не го заведе Ценко Чоков.

31.01 2016 в 13:03

В СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ ОБРАЗОВАНИЕТО БЕШЕ БЕЗПЛАТНО.

Ей това трябва да се учи, а не за равноправието на третия пол.

Омерзен съм.

31.01 2016 в 05:55

не иска да се учи, за да не се разгласява тихомълком подминавания факт, че партията никога не си е отивала, никога не се е променяла и най-важното, никога не е платила за разрухата и развитието в посока назад, които причини на обществото

31.01 2016 в 04:50

... аз и за фашисктко робство съм учил по история... и кой ни е Освободил знам... ама после учих и за комунистическото, дето почна с изпотрошените портрети на царя, генералите и героите от Балканската и прочее водени от България войни, бутнаха паметниците и требваше да се кланяме на иконите на некви савецки другари... а па на тя портретите им ги сваляха точно 15 минути след като си ги утрепеха... абе изобщо по История ставахме разногледи...

... та, ей ся, на стари години си доучвам... а детето е жив зян... и за Аспарух (освен името) даже нищичко не знае... ама виж, вицовете за Бай Ганьо ги знае като вицове за бай Тошо... абе докарали сме се и исторически и патреотически и секак...

30.01 2016 в 22:30

Е, как така няма да изучават по история социализЪма? Нали е било много хубаво.... на магазина кеф ти типов хляб, кеф ти добруджа!? Кеф ти Москвич, кеф ти ЗАЗ, а ако искаш да приближиш до Петрич, ще трябва да кандидатстваш за "открит лист" и ако ДС те удобри, си ЩАСТЛИВЕЦ!

30.01 2016 в 21:30

Мише, наздрави. Тя Кунева-Пръмова наш чоуек уе Мишеееее. Кво мислиш че ще пише в тоа учебник? "През 1953 г. свекъра лично нарежда милицията да разстреля участниците в първата стачка на работници по време на комунистическия режим, вдигната от трудещите се в Тютюневата фабрика в Пловдив, при което са убити поне 3 души (точният им брой остава неизвестен), а над 50 са ранени."

30.01 2016 в 21:20

Наздраве! Закуех се!