БСП: Кабинетът да спре закона за училищното обазование

OFFNews 29 януари 2016 в 14:43 2979 3

Миков
Михаил Миков настоява законът за учищното и предучилищно образование да бъде ремонтиран

От БСП настояваме до сряда Министерският съвет да внесе законопроект за отлагане влизането в сила на Закона за предучилищното и училищно образование. Ако не бъде внесен до сряда, то ние ще внесем такъв законопроект, защото смяната на министри не решава нищо. Това заяви от парламентарната трибуна в декларация от името на ПГ на БСП лидерът на левицата Михаил Миков.

По думите му политиката на ГЕРБ в две правителства е последователна в тази сфера - последователна в хаоса в системата, последователна в убиването на патриотизма и възпитанието в българското средно образование, последователна в тежките поражения, които нанася на българските деца. „Политика, заложена и финансирана с поне десетина милиона лева.

Крайно време е да започнат да излизат имената на тези експерти, които местят напред- назад „История Славянобългарска”, Ботев, Вапцаров, Смирненски, които обезкостяват гръбнака на българското образование”, каза още Миков. Лидерът на БСП прочете и част от имената на вносителите на закона и подчерта, че самият министър не е вносител, а реакцията на премиера, който поиска оставката му, няма как да е навременна, защото за тези проблеми от ляво са предупреждавали многократно.
Според Миков отпадат и цели периоди от българската история заради политическата коректност на днешното управление, заради това, че „трябва да сме кротки, благи, да не четем бурните стихове на Ботев и Вапцаров”. Практически законът урежда търговски практики с многобройните учебници, печатници и най-вече с печалбите около тях, смята той.

„Регламентирахте домашното образование, с което върнахте българската народна просвета в 19-ти век, тогава, когато още няма самостоятелна българска държава. Проблемът с домашното образование е и друг. Ако в училище може да се санкционира проповядването на радикален ислям, как ще контролира общество, държава дали такова обучение не се провежда в домашни условия?”, каза още лидерът на БСП.
Лидерът на БСП попита какво означава, че всяко училища, въз основа на съответния рамков учебен план, ще разработва училищен учебен план, съобразно интересите на учениците и възможностите. „Ако има петима учители по физкултура, то сигурно половината програма ще бъде само по физкултура или по пеене и рисуване – не, че от тези предмети няма нужда”, даде пример Миков. Той бе категоричен, че образованието не е услуга, както управляващите го разглеждат, не е бизнес, около който редица фирми да печелят от образованието на българските деца, а е благо, конституционно закрепено. „Правото на образование е неотменимо човешко право и то трябва да бъде гарантирано от държавата за всяко дете, за всеки гражданин - при равни условия, които да дадат и равни възможности на българските деца”, категоричен бе Михаил Миков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!