Местан: Срещу Орешарски тръгва коалиция "Мишо Бирата"

Елица Мартинова 15 януари 2014 в 12:57 3842 10

Лютви Местан
Лютви Местан

Реформаторският блок и ГЕРБ формират коалиция "Мишо Бирата". Това заяви в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

Той коментира, че страхът кара политическите опоненти на ДПС и БСП да свалят маските си. Според Местан точно това се случва в отношенията между Реформаторите и ГЕРБ.

"Реформаторите се оголиха и след първоначалния им ентусиазъм от пъртвите дни на протеста, че могат да бъдат припознати като говорители на протеста, като новата алтернатива, ентусиазмът им стихна много бързо и избраха по-лесното - пристанаха на г-н Бойко Борисов и, забележете, аз твърдя, че онова, което трябва да се реформира в България, е недемократичното наследство на ГЕРБ. Тогава питам, какво правят т. нар. "реформатори" при основния герой на разговора за Мишо Бирата. Оставам с впечатление, че пред кабинета "Орешарски" се изправя една нова коалиция на политическата безпринципност, на подменените идеи и ценности, на политическата контрабанда, на която най-подходящият етикет е "Мишо Бирата". Срещу Пламен Орешарски се изправя Мишо Бирата", каза Лютви Местан.

С тези думи освен, че приписа съглашение на Реформаторите с ГЕРБ, наричайки коалицията "Мишо Бирата", той тихомълком загатна, че и движението АБВ на Георги Първанов ще участва в действията срещу правителството. OFFNews припомня, че след скандала със записа за Мишо Бирата ескрепмиерът Борисов обясни, че е звънял на Ваньо Танов по поръчение на тогавашния президент Георги Първанов.

Председателят на ДПС посочи още, че протестите срещу правителството са затихнали, защото са нямали социална основа. По думите на Местан опонентите на управлението са разбрали, че нама да успея да свалят кабинета.

"Стана ясно, че протестите срещу кабинета нямат реална социална основа и затова стихнаха. Опонентите на властта проумяха жестокия факт, че кабинетът "Орешарски" не може да бъде съборен по този начин. Освен това проумяха още една жестока истина, че ако изборите за Европейски парламент се окажат успешни за партиите, които стоят зад кабинета "Орешарски", това неизбежно ще има ефекта на прелегитимирането на кабинета "Орешарски", изтъкна Местан.

Попитан какъв смисъл влага в определението "успешни", Местан отправи противоречиви послания и се опита да измести темата към участието на "Атака" в управлението.

Първоначално председателят на ДПС заяви, че ще счита за "успешни" резултати, които отреждат повече гласове на БСП и ДПС, отколкото на ГЕРБ.

Журналистите обаче го контрираха, че не е честно ГЕРБ да се изправя срещу коалиция от две партии.

Представяме дословно отговорът на Местан по въпроса:

Ефектът на прелегитимирането на кабинета "Орешарски" - двете партии, подкрепящи кабинета, да имат по-добро представяне на европейските избори от ГЕРБ и да имат повече мандати.

Две партии срещу една - това не е теза на властта. Аз мисля, че точно Бойко Борисов имаше изключително нескромната, според мен, претенция да се обяви за алтернатива не само на двете партии вкупон, а на цялата политическа система. Тази нескромна претенция си е негова и нека си носи последствията от тези си претенция.

Гласовете на БСП и ДПС срещу всички останали, така вие отново причислихте "Атака" към опозицията, "Атака" не е част от управляващото мнозинство. Ние няма да броим гласовете на "Атака" в кошницата на управляващите, тези, обаче, които обявяват "Атака" за част от управлението на страната, да бъдат така добри да не броят гласовете за "Атака" в своята собствена кошница. Ако имаме това съгласие, приемам условието ви, нямам никакво намерение да се изсулвам, напротив - не може да има по-мъжка позиция, по-ясна и по-чиста.

Противоречивото обяснение на Местан е в разрез с тезата на колегата му Йордан Цонев (ДПС), който в края на миналата година заяви, че ако БСП и ДПС не спечелят повече от половината гласове на евроизборите, ще се замислят за оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!