Местан: Симпатизантите на ДОСТ да гласуват за Демократична България

Христо Иванов е първият лидер на системна партия, който посети гроба на Тюркян и отдаде почит на жертвите на т.н. „Възродителен процес“.

OFFNews 04 март 2021 в 10:33 9891 2

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова симпатизантите на партията да подкрепят Демократична България на предстоящия парламентарен вот.  

Той подчертава, че Христо Иванов е "първият лидер на системна българска партия, който с екипа си на 26-ти декември 2020 г. посети гроба на Тюркян и отдаде почит на жертвите на т.н. „Възродителен процес“. 

В името на стратегическата цел – равноправно включване на всички български граждани в политическия процес, независимо от етнически и религиозен произход, започнахме диалог с „Демократична България“, пише Местан. Без да поставяме предварителни условия, ние заявихме готовност да дадем подкрепа на парламентарния вот на четвърти април. Заявихме също така готовност, ако има общо съгласие, да поемем достатъчно голяма и широка отговорност за листите в определени избирателни райони, обяснява Местан. 

Очакването на подобен резултат порoди огромни надежди сред хиляди избиратели, а активът на ДОСТ от страната и чужбина започна предварителна работа за организацията на предизборната кампания. Фактът, че в крайна сметка решението за листите и отговорността за тях не е споделена с ДОСТ, а е изцяло на Демократична България, най-вероятно е поставил в деликатно положение активистите по места. Бих ги призовал да бъдат спокойни, защото отговорността за това не е тяхна, а единствено моя, уверява Местан. 

Пълният текст на Местан: 

Дълбоко съм убеден, че политическата интеграция на българските граждани – турци и мюсюлмани не трябва да зависи от една единствена партия.

За съжаление, системните български партии с престъпното си бездействие и нерядко съучастие още в началото на прехода допуснаха етнически смесените райони да се превърнат в ДПС-анклави, във феодална собственост на тази партия и нейния едноличен собственик.

Монополът на ДПС върху турците и мюсюлманите в България е фундаментален порок и основен проблем на българската демокрация, защото осигурява несъразмерна политическа власт на ДПС, която тя преобразува в корупционни схеми чрез контрола върху ключови системи на държавната власт – общини, изпълнителна власт, регулаторни органи, служби и прокуратура.

Това е реалната същност на ДПС. Името „права и свободи“ е само фасада.

В крайна сметка, високата социална цена на корупционните пари, с които се строят сараи, купуват се ТЕЦ-ове и яхти за десетки милиони, къщи за гости, охолният живот на партийната клика, се плаща от българските граждани и най-вече от избирателите на ДПС. Без възможност за реализация в страната, като изключим партийната номенклатура, десетки, може би стотици хиляди си изкарват прехраната на гурбет, далеч от деца, съпруги и родители.

На това трябва да се сложи край. Разбиването на ДПС монопола и изграждането на реална алтернатива за политическа интеграция на турците и мюсюлманите в България и пълноценното им включване в демократичния процес в страната е най-важната цел, която стои пред българската демокрация. 

В името на тази цел ние създадохме ДОСТ. На парламентарни избори 2017 година участвахме с най-радикалната дясна политическа платформа с акцент върху неохобдимостта от радикално ликвидиране на всички форми и символи на комунистическо наследство, а също така и лустрация. Отправихме призив за създаване на общ, десен конституционен блок, който да осигури на страната ни необратим процес за развитието ѝ като евро-атлантическа държава.

Не бяхме разбрани. Всички български партии и институции с изключение на неколцина български общественици и интелектуалци, на които публично и поименно вече съм благодарил, се хванаха на внушенията на сарайските медии и побързаха да ни обявят за национални предатели, а партията ни за проводник на външни интереси и инструмент за намеса във вътрешните работи на страната ни. Времето показа несъстоятелността на тези клевети, но това е слаба утеха, защото бе пропиляно историческо време и шанс, бе пропилян демократичният ресурс на над 100 000 избиратели на ДОСТ. 

Въпросът е дали сега има политически сили, които са истински готови да се изправят срещу ДПС в името на реалната свобода и реалната политическа интеграция на турците и мюсюлманите в България? 

БСП не е в състояние, защото в крайна сметка генезисът на онова, което представя ДПС, е неразривно свързан с тази партия.
Партия ГЕРБ нито иска, нито може, защото отдавна е в задкулисна зависимост от Сараите и заедно образуват порочния модел на властта, който трябва да се разруши. 

След 30 години закъснение, се появи политическа сила в лицето на „Да България“, която през последната година даде ясни знаци, че е узряла за тази национална задача. 

Лидерът на „Да България“ - Хр. Иванов изведе на фокуса на общественото внимание инак добре известните корупционни схеми на ДПС, за които специализираните държавни институции са в режим на престъпно бездействие. Освен това Хр. Иванов е първият лидер на системна българска партия, който с екипа си на 26-ти декември 2020 г. посети гроба на Тюркян и отдаде почит на жертвите на т.н. „Възродителен процес“. 

В името на стратегическата цел – равноправно включване на всички български граждани в политическия процес, независимо от етнически и религиозен произход, започнахме диалог с „Демократична България“.

Без да поставяме предварителни условия, ние заявихме готовност да дадем подкрепа на парламентарния вот на четвърти април. Заявихме също така готовност, ако има общо съгласие, да поемем достатъчно голяма и широка отговорност за листите в определени избирателни райони.

Очакването на подобен резултат порoди огромни надежди сред хиляди избиратели, а активът на ДОСТ от страната и чужбина започна предварителна работа за организацията на предизборната кампания.

Фактът, че в крайна сметка решението за листите и отговорността за тях не е споделена с ДОСТ, а е изцяло на Демократична България, най-вероятно е поставил в деликатно положение активистите по места. Бих ги призовал да бъдат спокойни, защото отговорността за това не е тяхна, а единствено моя. Отправям призив за далновидност, за стратегическо мислене. Тези листи и изборите дори са само стъпка в преследването на голямата цел – заедно да градим бъдещето на Родината ни като европейска и атлантическа държава, в която като равноправни граждани етническите и религиозните ни различия ще са богатство, а не повод за конфликти.

ДОСТ е партия на принципите. Ние нямаме нищо общо с тези, които до вчера водиха преговори с Демократична България и след като не получиха своето, побързаха да пристанат на Бойко Борисов и ГЕРБ.

ГЕРБ не заслужава подкрепата на турците и мюсюлманите в България, защото е в задкулисен съюз с ДПС, а през последните четири години е в открита коалиция с крайните националисти от АТАКА, ВМРО и НФСБ. В коалиция с Валери Симеонов, който през 2017 на границата в Капитан Андреево малтретираше нашите възрастни родители. 

В политиката можеш да загубиш всичко, но не можеш да загубиш лицето и достойнството си.

Призовавам Ви – свободни, отговорни и достойни като истински демократи да подкрепим Коалиция „Демократична България“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Jenia Georgieva

04.03 2021 в 21:35

Ако в началото на т.нар. преход нашите съграждани - турци и мюсюлмани бяха със СДС срещу комунистите, което беше естественото им място, България щеше наистина да извърви пътя до демокрация, а не да лъкатуши, да буксува и да се връща назад. ИЛИЯ МИНЕВ имаше добри контакти с турците в България и ЗАТОВА не го допуснаха в СДС. За да може Доган да отцепи от нас тези отрудени и измъчени хора и да употребява вота им за задкулисни, нечисти цели.
Това, което става сега - най-сетне/!/, е СКОК ! Разкъсващ мръсните планове, кроени и прилагани с десетилетия. Скок на НАЦИЯТА за демокрация и добруване!